U bent hier: Klachten bij uw dier Reptielen Rachitis bij de gekko's

Rachitis bij de gekko's

Wat is rachitis?

Rachitis is een botafwijking. Het is een veel voorkomende afwijking bij gekko’s. De rachitis wordt veroorzaakt door een tekort aan calcium en UV-licht (ultraviolette straling uit zonlicht). Het lichaam van uw gekko heeft een tekort aan deze stoffen door te weinig calciumrijk voedsel en te weinig UV-straling. De botten van uw gekko worden minder stevig en gaan vervormen. Rachitis wordt vaak pas in een laat stadium ontdekt doordat de botvervormingen niet meteen zichtbaar zijn. Helaas is het proces vaak onomkeerbaar. Heeft uw gekko eenmaal vervormde botten? Dan blijft hij deze houden.

Symptomen van rachitis bij de gekko

Rachitis wordt meestal pas laat ontdekt. U kunt het herkennen aan misvormde botten. Uw gekko kan bijvoorbeeld kromme poten, dikke onderarmen of gebroken kaken hebben. De botten van uw gekko worden door de rachitis zwak en sponsachtig. Een vrouwtje kan problemen krijgen met het leggen van eieren. De vorming van eieren vraagt om extra calcium. Bij een tekort worden de eieren niet goed gevormd. Uw gekko kan verstoppingen krijgen, legnood of de baby’s worden dood geboren. 

Wat kunt u zelf doen tegen rachitis bij uw gekko?

Het proces van rachitis is onomkeerbaar. Dus als uw gekko eenmaal kromme poten heeft dan worden deze niet meer recht. Rachitis kunt u dan ook beter voorkomen dan genezen. Uw gekko heeft voldoende calcium nodig. U kunt hem hiervoor extra calcium geven in de vorm van poeder. Een voedingssupplementent. Echter, te veel calcium is ook schadelijk. Voor de UV-straling kunt u een speciale UV-lamp aanschaffen. Om ervoor te zorgen dat u precies geeft wat goed voor uw gekko is kunt u advies vragen aan een dierenarts.

Heeft uw gekko rachitis? Zoek direct een dierenarts

Heeft uw gekko kromme poten of merkt u verdikkingen in de poten op? Dan kan uw gekko rachitis hebben. Maak direct een afspraak met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan uw gekko onderzoeken en de oorzaak achterhalen. Daarna kan een dierenarts u adviseren en eventuele behandeling starten. Zoek direct een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek producten