U bent hier: Klachten bij uw dier Reptielen Schildrot bij schildpadden

Schildrot bij schildpadden

Wat is schildrot?

Schildrot is een infectie aan het schild van uw schildpad. Deze infectie kan veroorzaakt worden door schimmels of bacteriën. Als uw schildpad beschadigingen heeft aan zijn schild dan is hij vooral vatbaar voor schildrot. De bacteriën en schimmels kunnen dan op die plaatsen het lichaam van uw schildpad binnendringen. Ook kan verkeerde voeding zorgen voor schildrot. In een vochtige omgeving groeien de schimmels en bacteriën sneller zodat een schildrot infectie heftiger verloopt.

Symptomen van schildrot bij uw schildpad

De infectie op het schild van uw schildpad kan zorgen voor verkleuringen of beschadigingen aan het schild. De schild kan zelfs gaan afbrokkelen. Wordt de infectie niet tegengegaan? Dan kan zelfs de lederhuid en daarna het botweefsel beschadigen. De infectie ‘vreet’ zich steeds verder naar binnen. Bij bot beschadiging kunnen abcessen ontstaan die de dood van uw schildpad tot gevolg hebben.  Bij een ernstige infectie wil uw schildpad waarschijnlijk niet meer goed eten. Schildrot dient behandeld te worden door een dierenarts. 

Wat kunt u zelf doen tegen schildrot bij uw schildpad?

Natuurlijk wilt u er voor zorgen dat uw schildpad geen schildrot krijgt of dat hij zo snel mogelijk geneest van de infectie. Zorg er daarom voor dat de schild van uw schildpad niet beschadigd. Verwijder ruwe oppervlakken uit de leefomgeving. Let daarnaast op de hygiëne en de algehele gezondheid van uw schildpad. Wanneer uw schildpad eenmaal schildrot heeft moet een dierenarts de schildrot behandelen. Waarschijnlijk krijgt u ook een antibiotica zalf voor de beschadigde plekken. 

Heeft uw schildpad last van schildrot? Zoek direct een dierenarts

Heeft u het vermoeden dat uw schildpad last heeft van schildrot? Maak meteen een afspraak met een dierenarts bij u in de buurt. Een dierenarts kan het schild van uw schildpad onderzoeken en bepalen welke behandeling uw schildpad moet ondergaan. Zoek direct een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenarts