U bent hier: Klachten bij uw dier Reptielen Teken bij de slang

Teken bij de slang

Wat zijn teken?

Teken zijn spinachtige parasieten met acht poten die bloed zuigen. Een teek is zo klein als een speldenknopje. Teken leven voornamelijk in struiken, hoge grassen en bomen. Dieren lopen teken op door langs het gras of de struiken te lopen of te kruipen. Een slang met een teek vindt u dus alleen door wildvang of door natuurplanten toe te voegen aan uw terrarium. Zodra de teek zich in de huid van uw slang heeft vastgebeten begint deze met het zuigen van bloed. De teek wordt door het bloedzuigen steeds groter en dikker. Zo wordt hij steeds eenvoudiger te vinden met het blote oog.

Symptomen van teken bij uw slang

Teken zijn goed te zien tussen de schubben van uw slang. Ze kunnen met het blote oog soms op donkere bruin-rode bobbeltjes lijken. Meestal heeft een slang geen last van de teek. Er zijn dus geen andere symptomen. Wanneer een slang erg veel teken heeft dan kan hij hier natuurlijk wel hinder van ondervinden. Zo kunnen slangen in uitzonderlijke situaties gaan schuren tegen het terrarium en de bodembedekking.

Wat kunt u zelf doen tegen teken bij uw slang?

Als uw slang last heeft van een teek dan wilt u hem hier natuurlijk zo snel mogelijk vanaf helpen. De teek laat zich gelukkig eenvoudig verwijderen met de O’Tom Tekenhaak. U kunt de teek in de haak schuiven en vervolgens kunt u de teek makkelijk uit de huid van uw slang verwijderen. Om teken te voorkomen kunt u alleen oppassen met wildvang. Zet slangen vanuit de natuur eerst in quarantaine voordat u de rest van uw slangen blootstelt aan de nieuweling. Dit geldt ook voor planten uit de natuur. Deze kunnen teken bevatten en vervolgens uw gehele terrarium besmetten. Om uw slangen tegen teken te beschermen als u wildvang in het terrarium plaats, kunt u de dieren behandelen met Exner Petguard ongediertespray. Deze spray is ecologisch en niet schadelijk voor mens en dier. Teken kunnen echter niet tegen de geur en zullen gedood worden. Bij twijfel dient u altijd eerst contact op te nemen met een dierenarts.

Heeft uw slang last van teken? Zoek direct een dierenarts

Heeft uw slang last van teken? Maar weet u niet zo goed wat u moet doen? Neem dan altijd contact op met een dierenarts bij u in de buurt. Een dierenarts kan uw slang onderzoeken en weet welke behandeling het beste bij uw dier past. Vind direct een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek producten