U bent hier: Klachten bij uw dier Reptielen Uitdroging bij kameleon

Uitdroging bij kameleon

Wat is uitdroging?

Uitdroging kan voor ieder dier en mens een gevaar zijn. Ook uw kameleon kan uitdrogen. Een kameleon droogt zelfs heel snel uit. Zeker voor mensen die voor het eerst een kameleon houden is het belangrijk om te weten hoe u uitdroging moet voorkomen. Uitdroging betekent dat uw kameleon te weinig vocht op neemt. Het lichaam van uw kameleon droogt uit. Dit kan meerdere gevolgen hebben. Ernstige uitdroging zorgt ervoor dat uw kameleon het niet overleefd. Een kameleon droogt meestal uit doordat hij niet genoeg water op kan nemen. Een kameleon drinkt geen water uit een bakje. Water wordt alleen opgenomen doordat de planten besproeid worden of door een mist-machine op te hangen in het terrarium. Sommige kameleons zijn gewend om met een pipetje te drinken te krijgen. Als dit het geval is dan kunt u hiermee door gaan. Zorg daarnaast altijd voor voldoende vocht in het terrarium.

Symptomen van uitdroging bij de kameleon

Uitdroging komt vaak voor bij de kameleon. Het is wel eenvoudig te herkennen. Het lichaam van uw kameleon droogt uit waardoor de kam op het hoofd van uw kameleon in zakt. De zijkanten worden minder bol. Ook raakt uw kameleon uitgeput en weigert het te eten. Daarnaast kunnen de ogen er ingevallen uitzien. 

Wat kunt u zelf doen tegen uitdroging bij uw kameleon?

U wilt natuurlijk voorkomen dat uw kameleon uitdroogt. Dit kunt u eenvoudig doen door voor voldoende vocht te zorgen. De luchtvochtigheid in het terrarium moet voldoende zijn maar ook moet uw kameleon te drinken krijgen. Door de planten 2 keer per dag te besproeien of door middel van een pipetje kan uw kameleon vocht binnen krijgen. Een kameleon drinkt niet uit een bakje met water. Als u vermoedt dat uw kameleon uitgedroogd is neem dan altijd contact op met een dierenarts.

Heeft uw kameleon last van uitdroging? Zoek direct een dierenarts

Denkt u dat uw kameleon last heeft van uitdroging? Of maakt u zich zorgen over de gezondheid van uw kameleon? Neem meteen contact op met een dierenarts en maak een afspraak. De dierenarts kan uw kameleon onderzoeken en een oorzaak vaststellen. Ook kan hij een behandeling starten en u advies meegeven. Zoek direct een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenarts