U bent hier: Klachten bij uw dier Vissen Ankerwormen bij vissen

Gerelateerde informatie

Ankerwormen bij vissen

Ankerwormen bij vissen; wat zijn het?

Ankerwormen bij vissen zijn eigenlijk parasieten. Een parasiet houdt zichzelf in leven ten koste van zijn gastheer. In dit geval is de gastheer uw vis. De ankerworm is één van de vele soorten wormen waar uw vis last van kan hebben. Zo kunnen lintwormen, haakwormen, kieuwwormen of huidwormen voorkomen op of in het lichaam van uw vis. Ankerwormen komen het meeste voor bij vijvervissen, maar kunnen zich ook manifesteren in een aquarium. Het zijn de vrouwtjes ankerwormen die voor problemen zorgen. De mannetjes sterven na bevruchting vrij snel af. De vrouwtjes hechten zich aan het lichaam van de vis. In het lichaam zorgen ze er vervolgens voor dat de eierzak zich kan ontwikkelen. Wanneer de levende larven vrijkomen, moeten ze binnen een aantal dagen een nieuwe gastheer zoeken. De vis die besmet is met de ankerworm heeft een verminderde weerstand en is vatbaar voor allerlei andere ziekten zoals infecties en bacteriën.

Ankerwormen bij vissen; symptomen

Heeft uw vis last van ankerwormen? Dan is dit vaak te herkennen aan het vele schuren dat uw vis doet. Echter kan het schuren ook door andere wormen of parasieten veroorzaakt worden.

Bij twijfel over deze symptomen kunt u contact opnemen met een dierenarts.

Ankerwormen bij vissen; wat kunt u zelf doen?

Als uw vis last heeft van ankerwormen, dan wilt u natuurlijk dat hij hier zo snel mogelijk van af komt. Maar wat kunt u het beste doen? U kunt de ankerwormen van het lichaam van uw vis verwijderen. Dit doet u met behulp van een pincet. U haalt de vis uit het water en houdt hem in een vochtige doek in bedwang, Vervolgens verwijdert u de ankerworm met een pincet. Durft u dit niet zelf? Laat dan een dierenarts naar uw vis kijken en advies geven. Ook kunt u de vissen in het aquarium behandelen met een middel tegen ankerwormen.

Hebben uw vissen last van ankerwormen? Zoek direct een dierenarts

Uw vissen hebben last van ankerwormen? Of maakt u zich zorgen over de gezondheid van uw vis? Neem dan contact op met een dierenarts bij u in de buurt. Een dierenarts kan uw vis onderzoeken en behandelen. U kunt ook advies voor thuis meekrijgen.