U bent hier: Klachten bij uw dier Vissen Columnaris (bekschimmel) bij de vis

Columnaris (bekschimmel) bij de vis

Wat is columnaris?

Columnaris is een ziekte bij vissen die veroorzaakt wordt door de Flavobacterium columnaris. Deze zorgt voor een bacteriële infectie. De bacterie vermenigvuldigt zich door celdeling. Dat kan in bepaalde omstandigheden in een razend tempo gaan. Uw vis kan dan ook snel ziek worden van de columnaris bacterie. De columnaris-ziekte wordt ook wel bekschimmel genoemd. Als uw vis slechte weerstand of stress heeft, kan de bacterie zich sneller vermenigvuldigen.

Symptomen van columnaris bij vissen

Heeft uw vis columnaris? Dan kan hij verschillende symptomen krijgen. Uw vis zal sneller ademhalen en kan schommelende bewegingen maken boven de bodem van het aquarium. Ook krijgt uw vis witte pukkels op zijn kop en vinnen. De vinnen en staart van uw vis kunnen afbreken wanneer de bacterie niet behandeld wordt. Uw vis kan hier aan overlijden. Daarnaast ziet u schimmel plekken in de bek en op staart en vinnen van uw vis. Over het gehele lichaam van uw vis verschijnen grijze plekken welke naar verloop van tijd bloederig kunnen worden. De ziekte is erg besmettelijk voor andere vissen.

Wat kunt u zelf doen tegen columnaris bij uw vis?

De columnaris bacterie is bijna altijd aanwezig in een aquarium. Of uw vis besmet raakt, is onder andere afhankelijk van zijn weerstand en de stress die hij ervaart. U kunt ervoor zorgen dat uw vis een hoge weerstand heeft door hem extra vitaminen te geven. Als uw vis eenmaal besmet is, kunt u hem helpen door Sera baktopur of Sera Ectopur te geven. Dit ondersteunt de genezing en pakt de bacterie aan. Natuurlijk kunt u altijd contact opnemen met een dierenarts bij u in de buurt.

Heeft uw vis columnaris? Zoek direct een dierenarts

Heeft uw vis de columnaris-ziekte? Of heeft u dit vermoeden? Neem dan meteen contact op met een dierenarts bij u in de buurt. Een dierenarts kan uw vis onderzoeken en eventuele behandeling starten. Ook kan uw dierenarts advies voor thuis meegeven. Vind direct een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek producten