U bent hier: Klachten bij uw dier Vissen Edwardsiella Tarda (Steenpuistziekte) bij de vis

Edwardsiella Tarda (Steenpuistziekte) bij de vis

Wat is Edwardsiella Tarda (steenpuistziekte)?

Edwardsiella Tarda wordt in de volksmond meestal steenpuistziekte genoemd. De steenpuistziekte wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie komt in Nederland gelukkig nog niet zoveel voor. In warmere landen is de ziekte een groter probleem. De bacterie voelt zich namelijk thuis in warm vervuild water. Ook wanneer vissen veel stress ervaren zijn zij vatbaar voor de steenpuistziekte. Naast uiterlijke symptomen kan een dierenarts bij onderzoek buikvocht vinden en ontstekingen in de lever, milt en de nieren. De steenpuistziekte is helaas overdraagbaar op mensen. Wanneer uw vis de steenpuistziekte heeft dient u hier dan ook uiterst voorzichtig mee om te gaan. De bacterie kan bij mensen hersenvliesontsteking en darmontstekingen veroorzaken.

Wat kunt u zelf doen tegen Edwardsiella Tarda (steenpuistziekte) bij uw vis?

U kunt de ziekte proberen te voorkomen. De bacterie heeft weinig kans in schoon water. De waterkwaliteit van uw aquarium of vijver is van groot belang voor de gezondheid van uw vis. Verder is een goede weerstand belangrijk. U kunt er voor zorgen dat uw vis de juiste voeding krijgt met vitaminen en mineralen om uw vis gezond te houden. Als er sprake is van de steenpuistziekte dan is het verstandig om contact op te nemen met een dierenarts.

Heeft uw vis Edwardsiella Tarda (steenpuistziekte)? Zoek direct een dierenarts

Heeft u het vermoeden van de steenpuistziekte? Neem dan contact op met een dierenarts bij u in de buurt. Een dierenarts kan uw vis onderzoeken en een eventuele behandeling straten. Ook kunt u advies voor thuis krijgen van een dierenarts. Vind meteen een dierenarts bij u in de regio. 

Zoek een dierenartsZoek producten