U bent hier: Klachten bij uw dier Vissen Grauwsluier bij de vis

Grauwsluier bij de vis

Wat is een grauwsluier?

Is uw vis veranderd van kleur? Heeft hij een doffe gloed gekregen? Lijkt er een grijze sluier over uw vis te zitten? Dan heeft uw vis een grauwsluier. Grauwsluier is eigenlijk niet meer dan een grijzige gloed (sluier) over de vis. De grauwsluier wordt veroorzaakt door een infectie. De infectie zorgt ervoor dat het lichaam van uw vis teveel slijm produceert. Het slijm zorgt vervolgens voor de grauwsluier. De grauwsluier kan veroorzaakt worden door verschillende eencellige parasieten. De boosdoeners zijn Trichodina, Chilodonella en Ichthyobodo. De parasieten zijn onzichtbaar voor het blote oog. Microscopisch onderzoek is nodig om vast te stellen welke parasiet de grauwsluier bij uw vis veroorzaakt. Een dierenarts kan u hierbij helpen.

Symptomen grauwsluier bij vissen

De naam zegt het al, uw vis heeft een grauwsluier over zijn lichaam. De grijze gloed is eenvoudig te zien op de ogen van uw vis. Wanneer u schuin langs het lichaam kijkt ziet u de gloed het beste. Ook zal uw vis gaan schuren tegen ruwe oppervlakte om de geïrriteerde huid verlichting te geven. Bij ernstigere vormen van grauwsluier vormen zich rode plekken op de huid, de kieuwen zwellen op en uw vis gaat snel adem halen. Ook kan een ernstig zieke vis lusteloos zijn en op de bodem blijven liggen.

Wat kunt u zelf doen tegen grauwsluier bij uw vis?

Heeft uw vis een grauwsluier? Dan zijn er waarschijnlijk onzichtbare parasieten aanwezig. Om uw vis te behandelen kan het handig zijn om vast te stellen welke parasiet het is. Soms kunt u ook een middel toedienen die alle onzichtbare parasieten te lijf gaat. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor Morenicol Alparex. Deze vloeistof gaat alle parasieten te lijf. Wanneer u echter twijfelt kunt u het beste eerst contact opnemen met een dierenarts voor advies.

Heeft uw vis last van grauwsluier? Zoek direct een dierenarts

Heeft uw vis last van grauwsluier? Dan kunt u het beste contact opnemen met een dierenarts bij u in de buurt. Een dierenarts kan vaststellen welke parasiet de boosdoener is en een behandeling starten. Ook krijgt u advies om parasieten tegen te gaan. Vind meteen een dierenarts bij u in de regio.  

Zoek een dierenartsZoek producten