U bent hier: Klachten bij uw dier Vissen Haakwormen bij vissen

Gerelateerde informatie

Haakwormen bij vissen

Haakwormen bij vissen: wat zijn het?

Wormen zijn parasieten waar uw vis last van kan krijgen. Helaas kan uw vis besmet raken met verschillende soorten wormen. Zo kunnen er ankerwormen, huidwormen, kieuwwormen of haakwormen in of op het lichaam van uw vis zitten. Haakwormen zijn een ongewervelde parasieten. Een parasiet houdt zichzelf in leven ten koste van zijn gastheer. De gastheer is in dit geval uw vis. Haakwormen zien er uit zoals ze heten. Ze hebben de vorm van een haakje. Daarnaast hebben de worden scherpe kaken waarmee ze zich vast haken in de darmwand van uw vis. De eitjes van een haakworm ontwikkelen zich buiten de vis. Larven komen in het lichaam van uw vis terecht door levend voedsel of soms doordat ze zich een weg boren door de huid van uw vis. Na een tocht door het lichaam van uw vis nestelen de haakwormen zich in de darmen.

haakwormen bij vissen

Haakwormen bij vissen; symptomen

Een zieke vis is meestal snel te herkennen. Uw vis gedraagt zich anders dan normaal.

Haakwormen bij vissen; wat kunt u zelf doen?

Haakwormen zijn vervelende parasieten die helaas niet te genezen zijn. Is uw vis eenmaal besmet? Verwijder hem dan uit het aquarium en laat een dierenarts naar uw vis kijken. Er zijn geen medicijnen die uw vis beter kunnen maken. Haakwormen kunnen dus beter voorkomen worden. Zorg dan ook altijd voor de juiste waterkwaliteit en zo min mogelijk stress. Ook is de juiste voeding van belang voor uw vis. De juiste hoeveelheid vitaminen en mineralen zorgen voor een optimale weerstand van uw vis en voorkomen ziekte. Een dierenarts kan u altijd advies geven over de verzorging en de gezondheid van uw vis.

Heeft uw vis haakwormen? Zoek direct een dierenarts

Bent u bang dat uw vis haakwormen heeft? Neem dan meteen contact op met een dierenarts bij u in de buurt. Een dierenarts kan uw vis onderzoeken en vaststellen wat uw vis heeft. Ook kan uw dierenarts een behandeling starten en misschien voorkomen dat andere vissen ook ziek worden. Vind direct een dierenarts bij u in de regio.