U bent hier: Klachten bij uw dier Vissen Karperluis bij vissen

Karperluis bij vissen

Wat is de karperluis?

De naam zegt het al; deze luis komt voor bij karpers. Zo dus ook bij koi karpers. Andere vissen kunnen niet besmet raken, maar kunnen de luizen wel overdragen aan andere vissen. De karperluis is een klein kreeftachtig diertje. Een volwassen luis doorboort de huid van uw vis. Een vrouwtjes luis zal de vis verlaten en eitjes leggen op harde voorwerpen. Dit kunt u herkennen doordat u een witte sliert zult zien. Na drie tot vier weken komt de larve tevoorschijn. De larve gaat op zoek naar een gastheer (de vis). De karperluis kunt u zelf zien, hij hecht zich vast aan de huid, vinnen of de kieuwen van uw vis. De luis heeft  twee gif stekels tussen zijn ogen, hiermee doorboord hij de huid van uw vis. Dit veroorzaakt veel irritatie bij uw vis.

Symptomen karperluis bij de vis

De luis is met het blote oog waarneembaar. Uw vis krijgt geïrriteerde rode plekken waar de luis geprikt heeft. Uw vis kan hierdoor flinke hinder en jeuk ondervinden. Hij zal gaan schuren tegen stenen en andere voorwerpen, uw vis kan zelf uit het water springen.

Wat kunt u zelf doen tegen karperluis bij uw vis?

Als uw vis besmet is met de karperluis wilt u hem natuurlijk zo snel mogelijk genezen. Wat kun t u dan het beste doen? Probeer eens de vloeistof van Sera Costapur, dit geneesmiddel bestrijdt parasieten bij uw vis. Ook kunt u Morenicol Lernex gebruiken. Dit bestrijdt bloedzuigende parasieten bij uw vis en zorgt voor een snelle genezing.

Heeft uw vis karperluis? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Heeft u het vermoeden dat uw vis besmet is met karperluis? En wilt u liever meteen een afspraak maken met een dierenarts bij u in de buurt? Een dierenarts kan vaststellen of uw vis besmet is en een behandeling voorstellen. Ook kan uw dierenarts advies geven om een nieuwe besmetting tegen te gaan. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek producten