U bent hier: Klachten bij uw dier Vissen Kieuwwormen bij vissen

Kieuwwormen bij vissen

Wat zijn kieuwwormen?

Kieuwwormen zijn parasieten. Ze leven ten koste van hun gastheer. De gastheer is in dit geval uw vis. Er zijn twee soorten kieuwwormen. De Gyrodactylus en de Dactylogyrus. De Gyrodactylus wormen zijn levendbarende wormen en ze zijn gemakkelijk te bestrijden. De Dactylogyrus wormen zijn veel moeilijker te bestrijden. De Dactylogyrus soorten leggen eieren, deze eieren komen (bij een temperatuur tussen 26-30 graden) uit binnen 3 dagen. Daarna zijn de wormen binnen 8 dagen geslachtsrijp waarna de cyclus opnieuw kan beginnen. De wormen kunnen zich gemakkelijk en snel uitbreiden. Lastig aan deze soort is dat de eieren niet afsterven door medicijnen. Er zal dus een tweede keer behandeld moeten worden. Dit moet gebeuren nadat de eieren uitgekomen zijn maar voordat de wormen geslachtsrijp zijn.

Symptomen van kieuwwormen bij de vis

Uw vis kan snel gaan ademen en kan aan het wateroppervlak gaan hangen. Ook kan uw vis langs de bodem of stenen gaan schuren. Zo probeert hij de wormen kwijt te raken.  Uw vis kan zich ook afzonderen en in een hoek van het aquarium gaan hangen. Daarnaast kan hij schrikachtig worden of snel door het aquarium heen- en weer schieten. Ook kan uw vis spugende bewegingen gaan maken, hij lijkt wormen uit te willen spugen.

 

Wat kunt u zelf doen tegen kieuwwormen bij uw vis?

Als uw vis last heeft van kieuwwormen wilt u dit natuurlijk zo snel mogelijk verhelpen. Wat kunt u dan het beste doen? Probeer eens het geneesmiddel van eSHa 2000. Dit geneesmiddel werkt tegen 18 veel voorkomende vissenziekten. Kieuwwormen kunnen goed behandeld worden met eSHa 2000. Daarnaast kunt u ook gebruik maken van Tremazol van Sera Med. Tremazol bestrijdt beide soorten kieuwwormen. Dit sluit niet uit dat twee behandelingen nodig kunnen zijn.

Heeft uw vis last van kieuwwormen? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Herkent u één of meerdere symptomen van kieuwwormen bij uw vis? En wilt u liever meteen een afspraak maken met een dierenarts bij u in de buurt? Een dierenarts kan aantonen dat uw vis daadwerkelijk last heeft van kieuwwormen en hij kan een behandeling starten. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek producten