U bent hier: Klachten bij uw dier Vissen Planaria bij vissen

Planaria bij vissen

Wat is planaria?

Planaria zijn kleine platte wormpjes. De wormpjes worden tussen de 3 en 12 mm lang, onder op hun lichaam hebben ze haartjes. Met behulp van de haartjes kunnen de wormen zich voortbewegen. Als u het licht van uw aquarium uit doet dan gaan de planaria over de ruiten van uw aquarium kruipen. Ze komen af op het licht in de ruimte waar het aquarium zich bevindt. Planaria is in eerste instantie niet schadelijk voor uw vis. Ze overleven in het aquarium. Als er genoeg voedsel te vinden is zullen ze niet op uw vissen gaan zitten. Ze kunnen wel hinderlijk zijn voor het zicht in het aquarium. Wanneer het voedsel aanbod afneemt kan de planaria gaan parasiteren op de huid van uw vis. Ze zullen in de kieuwen van uw vis gaan zitten en veroorzaken stress bij uw vis.

Symptomen van planaria bij de vis

U kunt de planaria in het aquarium zien. Ze kruipen over de glazen wanden wanneer het donker of schemerig wordt. Als de planaria gaat parasiteren op uw vis dan kan uw vis hier gestrest van raken. Hij kan gaan schuren langs harde voorwerpen en schichtig gaan zwemmen. De planaria kunnen irritaties veroorzaken.

Wat kunt u zelf doen tegen planaria bij uw vis?

Het water van het aquarium schoon houden is van groot belang voor uw vis. Zo kunt u planaria voorkomen en uitroeien. Ook kunt u een geneesmiddel proberen om de planaria uit te roeien en om stress bij uw vis te verminderen. Tegen de stress kunt u gebruik maken van Sera Ectopur. Dit geneesmiddel gaat stress tegen. Om de planaria tegen te gaan kunt u JBL Punktol Ultra gebruiken. Dit geneesmiddel werkt tegen alle soorten trilhaardiertjes waarvan de Planaria er één is.

Heeft uw vis last van planaria? Zoek direct een dierenarts

Heeft u het vermoeden dat uw vis last heeft van planaria? En wilt u liever meteen een afspraak maken met een dierenarts bij u in de buurt? Een dierenarts kan door middel van een watermonster vaststellen of er planaria aanwezig is. Ook kan een dierenarts u advies geven over de bestrijding van planaria. Vind direct een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek producten