U bent hier: Klachten bij uw dier Vissen Tuberculose bij vissen

Tuberculose bij vissen

Wat is tuberculose?

Tuberculose wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie heeft de vorm van een staafje en hij beweegt niet. Hoe de bacterie in een aquarium terecht kan komen is niet helemaal bekend. Uw vis kan dus door het water in het aquarium besmet raken met tuberculose. Uw vis kan op verschillende manieren besmet raken met tuberculose. Hij kan in contact komen met een andere besmette vis, hij neemt besmet water op door de huid en kieuwen, eten van besmet voedsel en het aanvreten van een overleden besmet soortgenootje. Als de bacteriën eenmaal in het lichaam van uw vis zitten, kunnen ze zich naar alle organen en weefsels verplaatsen. In het lichaam van uw vis zullen de bacteriën zich vermenigvuldigen. Het lichaam van uw vis zal hierop reageren door blaasachtige cellen te maken waar de bacteriën in zitten. Deze cellen zullen groepjes gaan vormen en uiteindelijk uitgroeien tot tuberculose ontstekingsweefsel. De organen van uw vis worden uiteindelijk omringt door dit weefsel.

Symptomen van tuberculose bij vissen

De reactie van uw vis op de tuberculose hangt af van de besmette organen. Als de lever, milt of de nieren aangetast zijn zal uw vis minder eetlust hebben, sloom worden en een ingevallen buik krijgen. Zo kan uw vis ook uitpuilende ogen krijgen en er kan een open gat in de buik ontstaan. Uw vis zal zich afzonderen en uiteindelijk overlijden.

 Wat kunt u zelf doen tegen tuberculose bij uw vis?

Tuberculose is bijna niet te voorkomen. Er is geen duidelijke oorzaak van besmet water of voedsel. Uw vis kan het dus ook krijgen. Wel kunt u zorgen dat uw vis zo gezond mogelijk is en het aquarium schoon. U kunt de bodem van het aquarium schoon maken met een Eheim bodem vuilzuiger. Zo zorgt u ervoor dat de bodem goed schoon is. Ook kunt u besmetting door een overleden besmet dier  voorkomen. Ook kunt u het water aanvullen met Dennerle Aqua Rico, dit zorgt voor een goede samenstelling in het kraanwater in uw aquarium. Dit kan ziekten voorkomen.

Heeft uw vis tuberculose? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Heeft u het vermoeden dat uw vis tuberculose heeft? En wilt u liever meteen een afspraak maken met een dierenarts bij u in de buurt? Een dierenarts kan vaststellen of uw vis daadwerkelijk tuberculose heeft. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek producten