U bent hier: Klachten bij uw dier Vissen Vergiftiging bij vissen

Vergiftiging bij vissen

Wat is vergiftiging?

Als u een aquarium bezit en er worden ineens meerdere vissen tegelijkertijd ziek, dan kan vergiftiging wel eens de oorzaak zijn. Meestal zijn wij zelf de oorzaak van de vergiftiging. U kunt uw vis bijvoorbeeld per ongeluk vergiftigd hebben door een verkeerde dosering medicijnen toe te dienen. Alle vissen in uw aquarium krijgen het medicijn binnen en kunnen er ziek van worden. Ook kunnen neveneffecten van medicijnen een vergiftiging veroorzaken. Daarnaast wordt er soms gebruik gemaakt van twee componenten schuim aan de binnenkant van een aquarium. Wanneer dit niet goed uitgehard is kan dit giftige stoffen aan het water afgeven. Uw vissen kunnen hier ziek van worden. Een vergiftiging is levensgevaarlijk voor uw vis. Hij kan er gemakkelijk aan overlijden. Een goede hygiëne en watersamenstelling is van groot belang voor de gezondheid van uw vis. 

Symptomen van vergiftiging bij de vis

De symptomen die u bij uw vis(sen) kunt waarnemen hangt af van het soort vergiftiging. Zo kan uw vis blaren op zijn huid krijgen. Ook kunnen de vinnen er ruw uit gaan zien en gaan schubben rechtop staan. Uw vis kan er opgeblazen uit gaan zien, het lijkt alsof hij vocht vast houdt. Daarnaast kunnen de kieuwen van uw vis open gaan staan of heftig heen- en weer bewegen. Soms sterven vissen met hun bek open wanneer ze vergiftigd zijn. 

Wat kunt u zelf doen tegen vergiftiging bij uw vis?

Vergiftiging kan levensgevaarlijk zijn voor uw vis. Het is verstandig om het water schoon te houden en de kwaliteit in de gaten te houden. Zo kunt u de meeste vergiftigingen voorkomen. Dit kunt u doen met behulp van Tetra Cristal, dit is een waterverzorgingsproduct. Ook kunt u het water zuiveren met Sera Aquatan. Daarnaast kunt u Sera Aquatan gebruiken bij een acute vergiftiging. Lees hiervoor aandachtig de bijsluiter.

Is uw vis vergiftigd? Zoek direct een dierenarts

Heeft u het vermoeden dat uw vis vergiftigd is? En wilt u liever meteen een afspraak maken met een dierenarts bij u in de buurt? Een dierenarts kan uw vis behandelen tegen de vergiftiging en u informeren over vergiftigingen bij uw vis. Vind direct een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek producten