U bent hier: Klachten bij uw dier Vissen Witte stip vis

Gerelateerde informatie

Witte stip vis

Witte stip vis: wat is het?

Witte stip vis is eigenlijk de witte stip ziekte, die wordt veroorzaakt door een parasiet. De parasiet vestigt zich in de slijmlaag onder de schubben van uw vis. De parasieten kunnen in uw aquarium terecht komen door nieuwe vissen of door temperatuurschommelingen. Is uw vis besmet met de witte stip ziekte, dan laat de parasiet witte korrelachtige puntjes achter op de staart, vinnen en de romp van uw vis. De witte stippen op de huid van uw vis worden trophont genoemd. Als deze stippen zich op de huid van uw vis hebben gevestigd groeien ze en laten ze los als ze 1 millimeter groot zijn. Ze vallen in het water en nestelen zich in uw vijver of aquarium. Daar vermenigvuldigen de trophont zich en na deling ontstaan er duizenden infectiehaardjes. Deze zweven rond in uw vijver of aquarium en zoeken een gastheer. Als ze een vis gevonden hebben boren ze zich in de huid van de vis. Zo begint de cyclus opnieuw.

witte stip vis

Witte stip vis: symptomen

Een besmette vis krijgt witte stippen. Er ontstaan korrelachtige stippen, deze vormen zich meestal rond de staart, vinnen en de romp van uw vis. Als de infectie zich uitbreidt kan uw hele vis wit worden. De ogen raken bedekt en het lijkt alsof uw vis bestrooid is met poedersuiker. Als uw vis besmet is, zal hij zijn vinnen dicht knijpen en probeert hij de parasiet kwijt te raken door zich ergens aan te schuren. Ook kan het lijken alsof uw vis dronken is, hij zwemt zwalkend door het water. Bij een ernstige infectie kan uw vis stil gaan hangen in een hoek of op de bodem. Ook kan hij vermageren en zelfs overlijden.

Witte stip vis: wat kunt u zelf doen?

Als uw vis de witte stip ziekte heeft wilt u natuurlijk dat hij zo snel mogelijk geneest. Wat kunt u nu het beste doen? Probeer eens de druppels van Exit of de druppels van Sera Costapur. Beide producten zijn speciaal ontwikkeld om stippen ziekten bij vissen te bestrijden. Het geneest uw vis en zuivert het water. Lees meer over hoe u de witte stip geneest en voorkomt in dit artikel op www.aquariumfans.nl

Heeft uw vis witte stip? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Heeft u het vermoeden dat uw vis besmet is met de witte stip ziekte? En wilt u liever meteen een afspraak maken met een dierenarts bij u in de buurt? Een dierenarts kan onderzoeken of uw vis de witte stip ziekte heeft en deze behandelen. Eventuele bijkomende problemen kan uw dierenarts ook behandelen. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek producten