U bent hier: Klachten bij uw dier Vissen Wormen bij vissen

Wormen bij vissen

Wat zijn wormen?

Wormen zijn parasieten.  Uw vis kan door verschillende soorten wormen besmet raken. Er zijn twee soorten wormen, de inwendige worm en de uitwendige worm. Heeft  uw vis last van inwendige wormen, dan kunnen dit haakwormen of rondwormen zijn. Deze wormen leven in het lichaam van uw vis. Een haakworm heeft een lange snoet met haken. Daarmee boort hij zich vast in de darmwand van uw vis. De eitjes van de worm komen met de ontlasting van uw vis naar buiten. Zo raken andere vissen besmet. Een haakwormenbesmetting komt alleen voor in aquaria waar met levend voer gevoerd wordt. Als uw vis last heeft van uitwendige wormen dan zullen dit meestal huidwormen of kieuwwormen zijn. Deze wormen vestigen zich op de huid en in de kieuwen van uw vis. Ze leggen geen eitjes maar zijn levendbarend. Ze kunnen andere vissen dus rechtstreeks besmetten.

Symptomen van wormen bij de vis

Als uw vis besmet is met uitwendige wormen zal hij met open kieuwdeksels gaan zwemmen. Daar kunt u een besmetting het beste aan herkennen. Ook zal hij langs stenen of de bodem gaan schuren om de wormen kwijt te raken. Kortademigheid of benauwdheid is ook een symptoom van een wormen besmetting. Is uw vis besmet met een inwendige worm, dan kan deze de darmen van uw vis aantasten. Ook kunnen ze spieren en orgaanweefsel aantasten. Daarnaast zal een besmette vis slijmerige en grijze ontlasting krijgen.

Wat kunt u zelf doen tegen wormen bij uw vis?

Als uw vis last heeft van wormen wilt u hem hier natuurlijk zo snel mogelijk vanaf helpen. Wat kunt u dan het beste doen? Probeer eens een wormenkuur van Sera Omnipur S of Sera Med Professional. Deze kuren beschermen uw vis tegen huidwormen, kieuwwormen, en inwendige wormen.

Heeft uw vis wormen? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Heeft u het vermoeden dat uw vis wormen heeft? En wilt u liever meteen een afspraak maken met een dierenarts bij u in de buurt? Een dierenarts kan uw vis onderzoeken en achterhalen of uw vis besmet is. Uw vis kan nu een juiste behandeling krijgen. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek producten