U bent hier: Klachten bij uw dier Vissen Zwemblaas problemen bij vissen

Zwemblaas problemen bij vissen

Wat zijn zwemblaas problemen?

Iedere straalvinnige vis heeft een zwemblaas. De zwemblaas is een orgaan in de buik van uw vis. De zwemblaas is gevuld met gas en lijkt op een soort luchtdichte zak. De zwemblaas zorgt ervoor dat uw vis zich op de juiste diepte in het water kan voortbewegen. De zwemblaas bevindt zich vlak onder de ruggengraat van uw vis en staat bij de meeste vissen in verbinding met de darmen. Als de zwemblaas van uw vis normaal functioneert dan komt het gas vanuit de bloedsomloop in de zwemblaas terecht. De zwemblaas voert het vervolgens ook weer via de bloedsomloop af. Heeft uw vis last van zwemblaas problemen dan kunnen er twee dingen aan de hand zijn. Uw vis heeft last van overdruk of van onderdruk. Als uw vis last heeft van overdruk dan zit er teveel gas in de zwemblaas. Dit zorgt ervoor dat uw vis naar de oppervlakte drijft en dat hij niet meer naar beneden kan. Als uw vis last heeft van onderdruk dan bevindt zich te weinig gas in de zwemblaas. Uw vis zinkt naar de bodem en kan niet meer omhoog. Zwemblaas problemen kunnen veroorzaakt worden door een snelle verlaging van de water temperatuur, door slechte voeding of door een infectie van de zwemblaas. Een infectie wordt veroorzaakt door wormen, bacteriën of parasieten.

Symptomen van zwemblaas problemen bij de vis

Zwemblaasproblemen bij uw vis zijn gemakkelijk te herkennen. Uw vis zwemt alleen boven in het water en kan niet meer naar beneden of hij ligt alleen nog maar op de bodem van uw aquarium. Uw vis kan zich alleen nog maar voortbewegen door hele snelle zwembewegingen te maken. Dit is erg vermoeiend voor uw vis. 

Wat kunt u zelf doen tegen zwemblaas problemen bij uw vis?

Als uw vis last heeft van zwemblaas problemen dan wilt u dit natuurlijk zo snel mogelijk verhelpen. Het is belangrijk dat uw vis genoeg vitaminen binnen krijgt. Problemen met de zwemblaas kunnen veroorzaakt worden door onvoldoende of verkeerde vitaminen. U kunt uw vis JBL Atvitol vitaminen geven. Dit vitamine preparaat bevat ook aminozuren. Daarnaast kunt u uw vis Sera Fishtamine vitaminen geven. Dit product kunt u ook gebruiken tijdens of na een ziekte bij uw vis. Het helpt uw vis zo snel mogelijk te herstellen. Als u de oorzaak van de zwemblaas problemen niet zeker weet dan kunt u contact opnemen met een dierenarts.

Heeft uw vis zwemblaas problemen? Zoek direct een dierenarts

Drijft uw vis boven in het aquarium of komt hij niet meer van de bodem af? Uw vis heeft zwemblaas problemen. Dit is gemakkelijk door uzelf vast te stellen. De oorzaak van de zwemblaas problemen achterhalen is echter niet zo gemakkelijk. Om er voor te zorgen dat uw vis zo snel mogelijk geneest kunt u een afspraak maken met een dierenarts bij u in de buurt. Een dierenarts kan de oorzaak van de zwemblaas problemen vaststellen en uw vis de juiste behandeling bieden. Vind direct een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek producten