U bent hier: Klachten bij uw dier Vogels Bek- en vederrot vogel

Bek- en vederrot vogel

Bek- en vederrot vogel; wat is het?

Bek- en vederrot vogel Bek- en vederrot komt alleen voor bij papegaaien en parkietachtige. De laatste jaren wordt het aantal vogels met bek- en vederrot steeds groter. Bacteriën zijn de veroorzakers van bek- en vederrot. De ziekte kan in twee varianten voorkomen. Zo kan het in de veren van uw vogel voorkomen maar ook in het bloed. Heeft uw vogel bek- en vederrot? Dan zit de ziekte waarschijnlijk eerst in zijn veren. Uw vogel is dan nog niet ziek maar hij kan het virus wel aan andere vogels overdragen. De ziekte kan zelf overgaan, het kan zich echter ook uitbreiden naar het bloed van uw vogel. Als uw vogel de bek- en vederrot in zijn bloed heeft dan zal hij hier aan overlijden. Er zijn geen medicijnen tegen dit virus. De bacteriën die het virus veroorzaken zullen de cellen in de veren en de snavel van uw vogel aantasten en doden. Ook zal het virus het afweersysteem van uw vogel aantasten. Hij wordt zo vatbaar voor allerlei andere vogelziekten. Uw vogel kan besmet raken door huidschilfers van een andere besmette vogel en de ontlasting. Jonge vogels kunnen ook besmet raken door de oudervogel.

Bek- en vederrot; wat kunt u zelf doen?

Bek- en vederrot is niet te genezen. Als uw vogel besmet is zal hij er aan overlijden. Het is dan ook belangrijk dat u het probeert te voorkomen. Zorg dat u geen besmette vogel aanschaft door altijd naar papieren te vragen waarop de uitslag voor de test van bek- en vederrot staat. Om uw vogel de optimale weerstand te bieden kunt u hem het voedingssupplement van Vitakraft vogeldokter geven. Ook kunt u het voer van Wagner`s proberen. Dit bevat alle benodigde vitaminen en mineralen.

Bek- en vederrot vogel? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Heeft u het vermoeden dat uw vogel bek- en vederrot heeft? Neem dan meteen contact op met een dierenarts. U kunt dit het beste meteen doen om besmetting van andere vogels te voorkomen. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts