U bent hier: Klachten bij uw dier Vogels Benauwdheid vogel

Benauwdheid vogel

Benauwdheid vogelHelaas komt benauwdheid vaak voor bij vogels. Benauwdheid, ook wel longstuwing genoemd, zorgt voor ademhalingsproblemen. Deze ademhalingsproblemen kunnen plotseling ontstaan en snel erger worden. Het is dan ook altijd belangrijk om de gezondheid van uw vogel in de gaten te houden en meteen contact op te nemen met een dierenarts als uw dier benauwd is. De klachten moeten in de meeste gevallen behandeld worden en verdwijnen zelden spontaan.

Benauwdheid wordt vaak veroorzaakt door een verkoudheid of kouvatten. Andere ‘boosdoeners’ zijn een infectie aan de luchtwegen, wormen of de papegaaienziekte.

Symptomen benauwdheid vogel

Benauwdheid kan vaak herkend worden aan de ademhaling van de vogel. Uw dier kan moeilijk of bijvoorbeeld heel snel ademhalen. Daarbij kan hij zijn snavel opensperren en heftige bewegingen maken met zijn staart en borst. Ook zijn er vaak rochelende of tikkende geluiden te horen tijdens het ademhalen. Is er sprake van ernstige benauwdheid? Dan krult uw vogel zich waarschijnlijk op tot een bolletje. Hij ligt dan lusteloos op de bodem van zijn verblijf. Krijgt het dier erg weinig lucht, dan kan hij met zijn snavel aan de kooi gaan hangen. Hij probeert zo extra lucht te krijgen.

Benauwdheid vogel; wat kunt u zelf doen?

Contact opnemen met de dierenarts. Dat is wat u altijd moet doen als uw vogel het benauwd heeft. Omdat uw dier snel ziek kan worden, moet de oorzaak van de benauwdheid zo snel mogelijk behandeld worden. 
Natuurlijk kunt u zelf ook van alles doen om de kans op benauwdheid te verkleinen. Zorg er voor dat uw vogel goede leefomstandigheden heeft. Zo mag het niet te veel tochten in zijn verblijf en ook niet te vochtig zijn. Is dit het geval? Dan is de kans op kouvatten of een verkoudheid kleiner. Ook is het uiteraard belangrijk om uw dier regelmatig te ontwormen. Verdiep u in de optimale verzorging van uw vogel en vraag uw dierenarts om advies.

Benauwdheid vogel? Zoek direct dierenarts of dierenkliniek

Is uw vogel benauwd? Wacht dan niet maar maak meteen een afspraak bij een dierenarts of dierenkliniek in uw buurt. De dierenarts kan de oorzaak van de benauwdheid onderzoeken en uw vogel behandelen. Ook advies voor thuis kan gegeven worden. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering