U bent hier: Klachten bij uw dier Vogels Bloedluis kippen

Bloedluis kippen

Bloedluis kippen; wat is het? 

Bloedluis kippenAnders dan de naam bloedluis doet vermoeden, heeft uw kip bij een besmetting met bloedluis last van mijten. Helaas komt deze mijt geregeld voor bij kippen. Ook als u uw kippen uitstekend verzorgt en het hok zeer regelmatig schoonmaakt, bestaat de kans dat uw dieren bloedluis krijgen. Een besmetting met bloedluis komt vaak voor in de zomermaanden. Het kleine diertje leeft van het bloed van uw kippen. Als uw kip veel bloedluizen heeft, kan dit bloedarmoede en zelfs de dood als gevolg hebben. U kunt bloedluizen opmerken door uw hand om de zitstok van uw kippen heen te klemmen. Als u uw hand van de stok haalt, zit er bloed aan.

Symptomen van bloedluis kippen

Als uw kippen nog maar net besmet zijn met bloedluis, dan merkt u weinig aan uw dieren. Pas wanneer de besmetting erger wordt, beginnen de meeste kippen met hun snavel tussen de veren te pikken omdat ze jeuk hebben. Als uw kippen langere tijd bloedluis hebben, zuigen de mijten uw dieren ‘leeg’. Uw kippen hebben minder vet (vooral op de borst), zijn lusteloos en leunen regelmatig tegen wanden en hekken omdat ze geen energie hebben. Uw dieren kunnen zelfs door hun poten zakken. Als dit het geval is, is de kans op genezing klein. 

Bloedluis kippen; wat kunt u zelf doen?

Bloedluis bij kippen is goed te bestrijden als u er op tijd bij bent. Uw dierenarts kan u een speciaal bestrijdingsmiddel voorschrijven en uitleggen hoe u dit middel het beste kunt gebruiken. Het is ook van groot belang om het kippenhok grondig te reinigen en ontsmetten. Vergeet daarbij niet de zitstok. U kunt hier een speciaal middel voor kopen bij een dierenspeciaalzaak.

Bloedluis kippen? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek 

Zijn uw kippen besmet met bloedluis? Maakt u zich zorgen over de gezondheid van uw kippen? Maak dan meteen een afspraak bij de dierenarts. De dierenarts kan de aanwezigheid van bloedluis vaststellen en een behandeling starten. U krijgt ook tips en informatie voor de verzorging thuis. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering