U bent hier: Klachten bij uw dier Vogels Bloedluis vogels

Bloedluis vogels

Bloedluis vogels; wat is het? 

Bloedluis bij vogelsEen bloedluis, ook wel bloedmijt genoemd, ziet er uit als een klein spinachtig diertje. De bloedluis heeft een rode kleur. Bloedluizen leven in kieren en gaten van volières en nestkasten. Overdag zullen de mijten in de kieren verblijven. In de nacht zuigen de bloedmijten bloed bij uw vogel. Als een bloedluis bloed zuigt bij uw vogel dan veroorzaakt dit een klein wondje. Dit wondje kan erg jeuken. Uw vogel kan op deze plekken pikken met zijn snavel. Een bloedluis legt zijn eitjes niet tussen de veren van uw vogel. De eitjes worden op andere plekken gelegd, zoals kieren tussen hout. Als uw vogel last heeft van bloedluis, dan zullen deze ook aanwezig zijn in zijn hok. Ook in de ruimte waar het hok zich bevindt, treft u waarschijnlijk bloedmijten aan. Als u uw vogel behandelt, dan dienen het hok en de ruimte dus ook behandeld worden. Als u last heeft van een plaag, kunt u de bloedluizen gemakkelijk zien. Ze zien er dan uit als kleine rode stipjes. U kunt ze op uw vogel aantreffen maar ook in zijn omgeving. Als u een volwassen vogel heeft, dan zorgt de bloedmijt niet direct voor overlast. Na langere tijd zal hij uw vogel wel verzwakken. Zo kan uw vogel bloedarmoede krijgen. Heeft u jonge vogels of nestjes? Dan kan de bloedmijt levensgevaarlijk zijn. Een bloedmijt kan een pasgeboren vogel in één nacht zo verzwakken dat hij er aan overlijdt.

Bloedluis vogels; wat kunt u zelf doen?

Als u bloedmijten geconstateerd heeft bij uw vogel, dan kunt u verschillende dingen doen. Het is belangrijk dat u uw vogel behandelt tegen de bloedmijt met een zogenaamde ongedierteverstuiver. Deze verstuiver is niet schadelijk voor uw vogel en beschermt uw vogel tegen mijten, luizen en vlooien. In plaats van een verstuiver kunt u ook gebruik maken van druppels. Deze druppels zijn gemakkelijk te gebruiken en werken tegen meerdere soorten parasieten. Naast het behandelen van uw vogel is de ontsmetting van de verblijfplaats en zijn omgeving van groot belang.

Bloedluis vogels: zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Heeft u het vermoeden dat uw vogel geplaagd wordt door bloedluizen? En wilt u liever meteen een afspraak maken met een dierenarts bij u in de buurt? Een dierenarts kan vaststellen of er daadwerkelijk bloedluizen zijn en kan een behandeling adviseren. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts