U bent hier: Klachten bij uw dier Vogels Clagging vogel

Clagging vogel

Clagging vogel; wat is het?

Clagging vogelWe spreken van clagging als uw vogel opgehoopte en ingedroogde ontlasting op en rondom de cloaca heeft. De ontlasting is slijmerig en blijft hangen aan de cloaca. Uw vogel kan de ontlasting niet meer verwijderen en nieuwe ontlasting hoopt zich op in het lichaam van uw vogel. Als uw vogel hier niet aan geholpen wordt dan kan hij overlijden. De oorzaak van clagging is niet helemaal duidelijk. Het kan zo zijn dat uw vogel een overmatige slijmproductie heeft in het onderste gedeelte van het darmstelsel. Clagging kan ook andere oorzaken hebben. Als uw vogel last heeft van clagging dan moeten de uitwerpselen verwijderd worden. De ontlasting kan zacht gemaakt worden met lauw warm water. De huid rondom de cloaca is waarschijnlijk geïrriteerd of ontstoken. Het is belangrijk om de huid dan ook te behandelen.

Clagging vogel; wat kunt u zelf doen?

Als uw vogel last heeft van clagging wilt u dit natuurlijk zo snel mogelijk verhelpen. Het is belangrijk dat u de hard geworden ontlasting verwijderd. Dit kunt u doen door de ontlasting zacht te maken met water. Daarna kunt u de cloaca insmeren met een verzachtende crème. Ook kunt u de darmwerking en het spijsverteringskanaal van uw vogel ondersteunen. Zo kunt u uw vogel Quikon med liquid geven of het veen liquid van Luposan. Beide producten zorgen voor een optimale maag darmkanaal werking en ondersteunen het spijsverteringskanaal van uw vogel.

Clagging vogel? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Kan uw vogel zich niet meer ontdoen van ontlasting en urine? Dan heeft hij clagging. Weet u niet goed hoe u hier mee om moet gaan en maakt u liever meteen een afspraak met een dierenarts bij u in de buurt? Een dierenarts kan de ontlasting van uw vogel verwijderen en u adviseren over de verdere verzorging van uw vogel. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts