U bent hier: Klachten bij uw dier Vogels Diarree bij kippen

Diarree bij kippen

Diarree bij kippen; wat is het?

Diarree bij kippen is een vervelende en gevaarlijke kwaal. Normaal gesproken is de ontlasting van kippen groen/bruin met een witte punt. De substantie is vrij compact en stevig. Als uw kippen last hebben van diarree is er sprake van dunne tot zelfs waterige ontlasting. Ook de kleur kan afwijken. Diarree is altijd een teken dat er iets mis is met de kip. Zeker als er ook bloed bij de ontlasting zit. Kippen kunnen snel vermageren door diarree en daar zelfs aan doodgaan.

Diarree bij kippen

Diarree bij kippen: oorzaken

Diarree bij kippen kan verschillende oorzaken hebben. Vaak heeft het te maken met de voeding die uw dieren krijgen. Als uw kippen kunnen scharrelen, zorgen zij er zelf voor dat ze alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgen. Kippen die niet te weinig of niet kunnen scharrelen, zijn afhankelijk van het voer dat wij hen geven. Verkeerde of eenzijdige voeding heeft vaak diarree als gevolg. Ook zijn er nog andere oorzaken mogelijk.

Mogelijke oorzaken diarree bij kippen:

  • verkeerd voedsel: bijvoorbeeld teveel waterhoudende groente, zoals komkommer. Of teveel zacht, verse brood.
  • stress: bijvoorbeeld een nieuw hok, ander voer of een complete verhuizing
  • wormen: hierdoor raakt de ontlasting van de kip uit balans
  • een coccidiose infectie: deze kleine diertjes tasten het darmstelsel van de kip aan. 

 

Hebben uw kippen erge diarree of houden de klachten lang aan? Raadpleeg dan altijd een dierenarts.

Diarree bij kippen; symptomen

Als uw kippen diarree hebben, dan is er sprake van dunne tot waterige ontlasting. Ook kan de kleur van de ontlasting afwijken van normaal. Diarree kan uitdroging en vermagering als gevolg hebben. In sommige gevallen zit er bloed bij de diarree. Dit is altijd reden om contact op te nemen met een dierenarts.

Wat kunt u zelf doen tegen diarree bij kippen?

Probeer altijd de oorzaak van de diarree te achterhalen, zodat een eventuele behandeling daar op aangepast kan worden. Uw dierenarts kan u daarbij helpen. Ook kan hij of zij u tips geven om de voeding te verbeteren of bijvoorbeeld hoe u stress bij uw kippen kunt verminderen. Is er sprake van een infectie met wormen of coccidiose? Dan kan de dierenarts medicijnen voorschrijven.

Diarree bij kippen? Zoek direct dierenarts of dierenkliniek

Hebben uw kippen last van diarree? Maakt u zich zorgen over de gezondheid van uw dieren? Neem dan altijd contact op met een dierenarts of dierenkliniek. Uw kippen kunnen eventueel lichamelijk onderzocht worden. Ook kan de dierenarts de ontlasting onderzoeken. Als de diarree door een ziekte veroorzaakt wordt, start hij of zij een behandeling. Soms is alleen het aanpassen van de voeding nodig. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering