U bent hier: Klachten bij uw dier Vogels Diarree bij vogels

Diarree bij vogels

Wat is diarree bij vogels?

Diarree bij vogelsHebben uw vogels last van diarree? Dan wilt u natuurlijk graag weten waar dit door komt. Diarree bij vogels is vaak het gevolg van een bacteriële infectie. Maar ook als uw dieren te veel vocht, ijzer of eiwitten binnen krijgen kan er diarree ontstaan. Daarnaast kan diarree het gevolg zijn van tocht, te koud drinkwater, bedorven voedsel of bijvoorbeeld een besmetting met wormen
Omdat diarree dus verschillende oorzaken kan hebben, is het erg belangrijk om deze te achterhalen én te behandelen. Diarree mag dan wel niet ernstig klinken, het kan ernstige gevolgen hebben voor uw vogels. Zo kunnen de dieren uitdrogen. Houd het gedrag en de ontlasting van uw vogels dan ook goed in de gaten.

Symptomen van diarree bij vogels

Diarree herkent u natuurlijk aan de verandering in de ontlasting. De ontlasting is zachter dan normaal, soms zelfs waterdun, en kan aan de veren blijven plakken. Vogels met diarree hebben vaak een smerig achterlijfje omdat de ontlasting blijft plakken. Als uw vogels zich slecht voelen, krullen ze zich vaak op. Ze zitten dan lusteloos in een hoekje en hebben hun kop tussen hun vleugels ‘verstopt’. Ernstige of langdurige diarree kan uitdroging als gevolg hebben.

Wat kunt u zelf doen tegen diarree bij vogels?

Vogels met diarree kunnen snel verzwakken. Extra aandacht en zorg is dus noodzakelijk. Uw vogels hebben een warme en rustige omgeving nodig waar zij kunnen aansterken. Door de warmte hoeven zij zichzelf minder te verwarmen waardoor er meer energie voor het herstel overblijft. Uiteraard is hygiëne nu ook van groot belang. U kunt de veren van uw vogel schoonmaken als daar diarree aan blijft plakken. Verschoon ook regelmatig de vogelkooi of volière. Extra suikers in het dieet van uw vogel kunnen een bijdrage leveren aan een snel(ler) herstel.
Omdat het belangrijk is om de oorzaak van de diarree te achterhalen, is contact met een dierenarts aan te raden. Vooral als er sprake is van ernstige of langdurige diarree.  

Diarree bij vogels?Zoek direct dierenarts of dierenkliniek

Hebben uw vogels last van diarree? Een dierenarts of dierenkliniek kan uw dieren onderzoeken als dit nodig blijkt. Ook kan er een ontlastingsonderzoek uitgevoerd worden. U kunt de diarree van uw vogels opvangen door bijvoorbeeld een stuk plastic in het verblijf neer te leggen. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering