U bent hier: Klachten bij uw dier Vogels Doorgroeiende onder- of boven snavel vogel

Doorgroeiende onder- of boven snavel vogel

Doorgroeiende onder- of boven snavel vogel; wat is het?

Doorgroeiende onder- of bovensnavel vogelDe snavel van uw vogel blijft zijn hele leven groeien. Normaal gesproken slijt de snavel ook vanzelf. Dankzij zijn zitstok bijvoorbeeld en dankzij het voedsel dat hij eet. Als dit niet of onvoldoende gebeurt, kan uw dier een te lange onder- of boven snavel krijgen. Vaak gebeurt dit als uw vogel last heeft van een scheve snavel. Dit kan ontstaan doordat uw dier is gevallen, door een gevecht of door een onderliggende ziekte (vaak leverproblemen).
Als de snavel van uw vogel te ver doorgroeit, kan hij moeite krijgen met het eten van zaden en pitten. Ook kan hij zichzelf minder goed vast- en schoonhouden. De doorgroei kan zo ernstig zijn dat de snavel van uw vogel vervormt. Dit kan ernstige gevolgen hebben en zelfs leiden tot de dood.

Symptomen van doorgroeiende onder- of boven snavel vogel

Houd de groei van de snavel van uw vogel altijd goed in de gaten. Als deze te lang wordt, kunt u dit vaak zien. De vorm van de snavel kan veranderen. Ook kan uw vogel moeite krijgen met het eten van zaden en pitten.

Wat kunt u zelf doen tegen een doorgroeiende onder- of boven snavel vogel?

Vaak kan een doorgroeiende onder- of boven snavel behandeld worden door uw dierenarts. Hij of zij kan de snavel slijpen of weer in de gewenste lengte branden. Als uw vogel last blijft houden van de klachten, dan dient deze behandeling regelmatig herhaald te worden. 
Als de snavel van uw vogel te lang is door leverproblemen, moeten deze natuurlijk behandeld worden. Zoekdierenarts.nl adviseert u om altijd contact op te nemen met een dierenarts als er sprake is van een doorgroeiende onder- of boven snavel. Na onderzoek kan de onderliggende oorzaak vaak vastgesteld én eventueel behandeld worden. Uw dierenarts kan u ook adviseren hoe u de gezondheid en leefomstandigheden van uw vogel optimaal houdt.

Een doorgroeiende onder of boven snavel vogel? Zoek direct dierenarts of dierenkliniek

Merkt u veranderingen aan de snavel van uw vogel op? Wacht dan niet af, maar neem contact op met een dierenarts of dierenkliniek. Vaak kan de doorgroeiende snavel behandeld worden waardoor uw vogel geen problemen krijgt met bijvoorbeeld eten. Als u te lang wacht en de onder of boven snavel te ver doorgroeit, dan kan dit ernstige gevolgen hebben voor uw dier. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering