U bent hier: Klachten bij uw dier Vogels Draaihalsziekte

Draaihalsziekte

Draaihalsziekte; wat is het?

DraaihalsziekteVogelliefhebbers kennen de term ongetwijfeld; draaihals of draainek. Vaak wordt er ook gesproken over de draaihalsziekte bij vogels. De draaihalsziekte wordt veroorzaakt door een virusinfectie genaamd paramyxo virus. Er zijn vier soorten van dit virus waarvan het PMV 3 virus draaihals veroorzaakt. De ziekte wordt verspreid via de lucht waardoor vogels in de omgeving ook besmet kunnen raken. Zodra u merkt dat één van uw vogels draaihalsziekte heeft dient u meteen maatregelen te treffen om verspreiding in de buurt te voorkomen. Heeft u meerdere vogels? Dan kunnen zij ook besmet zijn. Vraag uw dierenarts wat u het beste kunt doen in deze situatie.

Kenbaar voor draaihalsziekte is het ‘achterover gooien’ van de nek bij vogels. Dit kan echter ook veroorzaakt worden door stress. Helaas zijn er geen medicijnen voor draaihals waardoor veel vogels overlijden aan de gevolgen van dit virus.

Symptomen draaihalsziekte

U kunt draaihalsziekte herkennen aan de kleur van de ontlasting van uw vogel. Omdat het maag-darmkanaal van uw vogel wordt aangetast door het virus, kleurt de ontlasting grijs, geel of wit. Daarbij kan uw vogel draaien met zijn nek of deze achterover gooien. Ook tast het virus het zenuwstelsel aan waardoor verlamming en evenwichtsstoornissen ontstaan. Bij verdenking van draaihalsziekte bij uw vogel neemt u zo snel mogelijk contact op met een dierenarts.  

Draaihalsziekte; wat kunt u zelf doen?

Ziet u dat uw vogel zijn nek ineens achterover gooit? Dan is het verstandig om contact op te nemen met een dierenarts. Hoewel er ook sprake kan zijn van stress, is het natuurlijk erg belangrijk dat uw vogel onderzocht wordt. Als uw vogel wel besmet blijkt te zijn, dan kan er helaas niets meer gedaan worden. Samen met uw dierenarts kunt u bepalen wat de beste optie is voor uw vogel aangezien er geen medicijnen beschikbaar zijn. 

Zorg er ook altijd voor dat andere vogels bij u in de buurt onderzocht worden als er draaihalsziekte bij uw dier is vastgesteld. Zo kan verdere verspreiding voorkomen worden.  

Draaihalsziekte? Zoek direct dierenarts of dierenkliniek

Bent u bang dat uw vogel besmet is met draaihals? Twijfel dan niet maar neem contact op met een dierenarts of dierenkliniek. De dierenarts kan u vertellen wat u het beste kunt doen als u draaihalsziekte vermoedt. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering