U bent hier: Klachten bij uw dier Vogels Gebroken vleugel

Gebroken vleugel

Gebroken vleugel

Gebroken vleugelAls een vogel zijn vleugel breekt, is dit natuurlijk meer dan vervelend. Maar hoe kunt u nu een gebroken vleugel herkennen? Houdt uw vogel zijn vleugel naar beneden en gebruikt hij deze niet of nauwelijks? Dan kan er weleens sprake zijn van een vleugelfractuur. Een vleugelfractuur komt eigenlijk alleen voor na een ongeluk. Dit betekent dat een gebroken vleugel niet ‘spontaan’ optreedt of door een ziekte veroorzaakt wordt. Misschien is uw vogel wel blijven haken achter een voorwerp in zijn kooi of volière. Een vleugelfractuur moet altijd beoordeeld én behandeld worden door een dierenarts.

Symptomen van een gebroken vleugel

De symptomen van een gebroken vleugel hangen nauw samen met de plek van de breuk. In de meeste gevallen laat uw vogel zijn vleugel hangen. De vleugel kan zelfs verdraaid zijn waardoor de doorbloeding van de vleugel bemoeilijkt wordt. Is dit het geval, dan is snel handelen noodzakelijk. Een vleugel waar geen bloed meer door stroomt sterft namelijk snel af. Als uw vogel een breuk heeft in zijn vleugel, dan gebruikt hij deze niet of nauwelijk meer. Observeer nauwkeurig en grijp meteen in als u de situatie niet vertrouwt.

Wat kunt u zelf doen tegen een gebroken vleugel?

Een gebroken vleugel moet altijd door een dierenarts beoordeeld en behandeld worden. De vleugel moet namelijk zo verbonden worden dat deze niet meer kan bewegen totdat de breuk geheeld is. Zet uw vogel apart bij een vleugelfractuur en kies voor een verblijf met veel ruimte op de bodem aangezien uw vogel niet kan vliegen. Houd de vogelkooi ook extra goed schoon, uw vogel loopt en zit nu tussen zijn eigen uitwerpselen. Tips voor de hygiëne in een vogelkooi vindt u hier. Geef uw vogel wat extra aandacht tijdens zijn herstel. Soms kunnen pijnstillers of extra voedingssupplementen wenselijk zijn. Uw dierenarts kan u hier het juiste advies in geven.  

Heeft uw vogel een gebroken vleugel? Zoek direct dierenarts of dierenkliniek

Vermoedt u een gebroken vleugel bij uw vogel? Twijfel niet maar laat de vleugel van uw vogel altijd aan een dierenarts zien. De dierenarts kan de ernst van de fractuur vaststellen en de vleugel verbinden. Soms kan een röntgenfoto noodzakelijk zijn. Dit is echter niet altijd het geval. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering