U bent hier: Klachten bij uw dier Vogels Gewonde vogel

Gewonde vogel

Gewonde vogel

Gewonde vogelNet als elk ander dier kan een vogel zich verwonden. Verwondingen bij een vogel kunnen snel ontstaan. Helemaal als u meerdere vogels bij elkaar houdt. Verwondingen ontstaan door gevechten of kleine ongelukjes in de kooi. Is één van uw vogels gewond? Hoewel de meeste kleine verwondingen vanzelf genezen, is het verstandig om een gewonde vogel apart te zetten tijdens zijn herstel. Andere vogels kunnen namelijk in de wond gaan pikken. Heeft uw vogel een ernstigere verwonding zoals een flinke open wond of een gebroken vleugel? Laat dan een dierenarts beoordelen wat het beste voor uw vogel is.

Gewonde vogel; de symptomen

Een gewonde vogel hoeft zich niet altijd anders te gedragen dan normaal. Bij een kleine verwonding merkt u vaak niets. U kunt een verwonding vaak herkennen aan een wondje op het lichaam van uw vogel; u ziet een bloederig plekje of een korstje. Houd de lichamelijke conditie van uw vogel altijd goed in de gaten. Soms kunnen kale plekken of een rode geïrriteerde huid een teken van een verwonding zijn.

Gewonde vogel; wat kunt u zelf doen tegen?

Houdt u meerdere vogels in één kooi of een volière en zijn er regelmatig gevechten waarbij verwondingen ontstaan? Observeer het gedrag van de dieren dan nauwkeurig. De kans is groot dat er één onruststoker in de groep zit. Deze vogel kunt u (tijdelijk) uit de groep verwijderen om te bepalen of de rust zo weer terug keert.  
Als uw vogel eenmaal een verwonding heeft, is het ook belangrijk om hem apart te zetten zodat de verwonding snel kan genezen. Grotere wonden en verwondingen op de kop van uw vogel moeten ontsmet worden. Let er altijd op dat de producten die u gebruikt geschikt zijn voor vogels. Vraag uw dierenarts om advies. Ook is extra aandacht voor de hygiëne in de vogelkooi raadzaam. Een wondje kan gemakkelijk geïnfecteerd raken door vuil uit de kooi.

Gewonde vogel? Zoek direct dierenarts of dierenkliniek

Ziet u een verwonding bij uw vogel en maakt u zich zorgen over zijn gezondheid? Twijfel dan niet maar neem contact op met een dierenarts of dierenkliniek voor een afspraak. De dierenarts kan de verwonding beoordelen en deze eventueel behandelen. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering