U bent hier: Klachten bij uw dier Vogels Kanarie verkouden

Kanarie verkouden

Kanarie verkouden; wat is het?

Kanarie verkoudenEen verkoudheid bij uw kanarie wordt vaak veroorzaakt door kou. U vogel heeft te veel op de tocht gezeten of zijn leefomgeving is te vochtig. Ook baden bij lage temperaturen kan een verkoudheid als gevolg hebben. Heeft uw kanarie een verminderde weerstand door een ziekte, stress of bijvoorbeeld door verkeerde voeding? Dan loopt hij meer kans om verkouden te worden. 
Als uw kanarie verkouden is, kan hij soortgenootjes besmetten. Het is dan ook belangrijk om uw vogel apart te zetten. Natuurlijk ‘moet’ uw kanarie ook zo snel mogelijk beter worden. Uw dierenarts kan u hierbij adviseren. Handel altijd snel, want een onbehandelde verkoudheid is erg gevaarlijk voor uw kanarie.

Kanarie verkouden; symptomen

Uw kanarie niest veel en heeft last van slijmerige neusuitvloeiing. Ook kan uw vogel hoesten en last hebben van diarree. Als uw kanarie zich ziek voelt, krult hij zichzelf op tot een bolletje en zit hij vaak in een hoekje. Uw vogel ziet er lusteloos uit en hij begraaft zijn snavel tussen zijn veren. Ook kan hij zijn eten laten staan waardoor hij vermagert. De conditie van uw kanarie kan snel verslechteren.

Kanarie verkouden; wat kunt u zelf doen?

Als uw kanarie eenmaal verkouden is, dan kunt u hem het beste in een apart hokje zetten. Verhoog de temperatuur naar 35 graden Celsius. Uw kanarie hoeft nu niet zelf voor warmte te zorgen waardoor hij meer energie overhoudt voor zijn herstel. Raadpleeg altijd een dierenarts. Hij of zij kan beoordelen of een antibioticum noodzakelijk is. 
U kunt natuurlijk ook diverse maatregelen treffen om een verkoudheid bij uw kanarie te voorkomen. Zoek een geschikte plek uit voor het vogelhok of de volière. Uw kanarie moet altijd een plekje kunnen vinden waar hij niet op de tocht zit en waar hij zich veilig voelt. Houd de ondergrond van het verblijf van uw vogel goed schoon en droog. Als laatste is de watervoorziening van belang. Geef uw kanarie elke dag schoon en fris drinkwater maar let op dat hij hier niet in baadt bij lage temperaturen of vlak voor het slapen gaan. Uw kanarie kan dan niet voldoende opdrogen waardoor een verkoudheid ontstaat. 

Kanarie verkouden? Zoek direct dierenarts of dierenkliniek

Is uw kanarie verkouden? Twijfel niet maar neem contact op met een dierenarts of dierenkliniek en maak een afspraak. De dierenarts kan uw kanarie beoordelen en een verkoudheid vaststellen. De behandeling wordt met u besproken en eventueel meteen gestart. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering