U bent hier: Klachten bij uw dier Vogels Kanarie ziekten

Kanarie ziekten

Kanarie ziekten Net als alle andere dieren kunnen kanaries natuurlijk ook ziek worden. Er zijn bepaalde vogelziekten die relatief vaak voorkomen bij kanaries. De kanariepokken is daar één van. Gelukkig bestaat hier een inenting voor. Ook coccidiose, zweetziekte en kalkpoten zijn ziekten waar uw kanarie onder andere mee te maken kan krijgen. 

Als u voor het eerst een kanarie in huis neemt, zijn er bepaalde zaken waar u op moet letten. Let er ten eerste op dat uw kanarie gezond oogt. Natuurlijk sluit dit niet uit dat uw kanarie ziek is of wordt, maar deze eerste indruk is wel erg belangrijk. Een gezonde kanarie is actief en zijn verendek ziet er glanzend en compleet uit. U kunt ook zijn snavel controleren om te kijken of er plekjes, bobbeltjes of andere onregelmatigheden op zitten.

Kanarie ziekten; symptomen

Als een kanarie ziek is, zit hij vaak in een hoekje. Het vogeltje oogt lusteloos en gedraagt zich ook zo. Uw kanarie kan zich opkrullen en zijn verendek bol zetten. Vaak eet een zieke kanarie ook minder, soms zelfs helemaal niet. De gezondheid van een kanarie kan snel achteruit gaan. Als u vermoedt dat uw vogel een ziekte heeft, dan is het altijd belangrijk om contact op te nemen met een dierenarts.

Kanarie ziekten; wat kunt u zelf doen?

Kanarie ziekten kunt u natuurlijk beter voorkomen dan genezen. Gelukkig kunt u zelf veel doen om de gezondheid van uw vogel optimaal te houden. Zorg altijd voor de juiste voeding die er speciaal voor kanaries is. Geef u vogel nooit te weinig, maar ook zeker niet te veel.  Ook de hygiëne in de vogelkooi is van groot belang. Lees onze tips om een vogelkooi goed schoon te houden. Zorg daarnaast voor schoon water; om te drinken, maar ook om in te baden. Sommige kanarie ziekten kunnen voorkomen worden door een inenting. Laat uw vogel vaccineren als dit mogelijk is. Uw dierenarts kan u advies geven.

Kanarie ziekten? Zoek direct dierenarts of dierenkliniek

Is uw kanarie ziek? Maakt u zich zorgen? Twijfel dan niet maar maak een afspraak bij een dierenarts of dierenkliniek. De dierenarts kan uw vogel onderzoeken. Soms is aanvullend onderzoek nodig van bijvoorbeeld de ontlasting van uw dier. Als de diagnose gesteld is, kan een behandeling gestart worden. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering