U bent hier: Klachten bij uw dier Vogels Kippenziekten

Kippenziekten

Kippenziekten; wat zijn het?

U houdt kippen. Dan weet u ook dat kippen, net als andere dieren, ziek kunnen worden. Als u weet waar u op moet letten, kunt u snel ingrijpen als u een ziekte bij uw kippen vermoedt. Zo kunt u misschien voorkomen dat uw kippen elkaar besmetten. Uw kippen kunnen verschillende ziekten krijgen. Op deze pagina behandelen we de kippenziekten die het meest voorkomen.

Let altijd op parasieten bij uw kippen. Dit zijn kleine ‘beestjes’ die zichzelf in leven houden ten koste van uw kippen. Voorbeelden van parasieten zijn wormen en bloedluis. Helaas komt vooral bloedluis vaak voor bij kippen. Gelukkig is dit goed te behandelen. Ook coccidiose is een ziekte waar veel kippen mee te maken krijgen. Vooral als uw kuikens heeft en het buiten warm is, is de kans op een infectie groot. 

Van kalkpoten heeft u als kippenliefhebber ook ongetwijfeld wel eens gehoord. Deze besmetting met mijten is erg vervelend voor uw kippen en kan er voor zorgen dat uw dieren niet meer kunnen lopen en uiteindelijk zelfs overlijden. Heeft uw kip last van snot? Dan spreken we vaak van de snotziekte. Deze ziekte kan overgedragen worden door andere vogels zoals duiven of huismusjes. Snot wordt bij kippen veroorzaakt door een bacterie en deze komt vaak pas tot uiting als uw kip last heeft van stress of een andere ziekte. Als één van uw kippen last heeft van snot is de kans zeer groot dat ook uw andere kippen besmet raken. 

Raadpleeg altijd een dierenarts als u een ziekte bij één of meerdere van uw kippen vermoedt. Natuurlijk omdat u uw dieren wilt helpen, maar ook omdat sommige kippenziekten op mensen overgedragen kunnen worden. Krijgt u zelf gezondheidsklachten terwijl uw kippen ziek zijn? Neem dan contact met uw huisarts.

Symptomen kippenziekten

De symptomen die uw kip vertoont, hangen natuurlijk af van de ziekte die uw kip heeft. Zo kan uw kip last hebben van snot en een rochelende hoest als zij de snotziekte heeft. Bij kalkpoten heeft uw dier vaak dikke en opgezette poten. Coccidiose zorgt voor dunnere ontlasting en een slaperige indruk.

Een symptoom die bij bijna alle ziekten terug komt, is dat uw kip ‘bol’ gaat zitten. Uw kip zet zijn veren op en gaat in een hoekje zitten. Daarbij maakt hij een lusteloze indruk en kan hij sterk vermageren. Als u uw dier aanraakt, kan de kip koud aanvoelen.

Kippenziekten; wat kunt u zelf doen?

Uw kip is ziek. Dan wilt u uw dier natuurlijk helpen. Maar wat kunt u het beste doen? Hygiëne is in geval van ziekte erg belangrijk. Maak het hok zo schoon mogelijk en zet de zieke kip apart. Neem vervolgens contact op met een dierenarts en laat u verder informeren over de stappen die u het bete kunt ondernemen.

Kippenziekten? Zoek direct dierenarts of dierenkliniek

Vermoedt u dat uw kip ziek is? Twijfel dan niet maar neem direct contact op met een dierenarts of dierenkliniek. De dierenarts kan uw kip onderzoeken en vaststellen van welke kippenziekte er sprake is. Daarna kan de dierenarts, indien nodig, een behandeling starten. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering