U bent hier: Klachten bij uw dier Vogels Kouvatten vogel

Kouvatten vogel

Kouvatten vogel; wat is het?

Kouvatten vogelDe één vat maandelijks kou, terwijl de ander er maar ééns per jaar ‘last’ van heeft. Ook uw vogel kan kouvatten. Ook in dit geval geldt; sommige vogels vatten snel kou terwijl anderen er juist goed tegen bestand zijn. Wat belangrijk is om te weten, is dat een ‘koutje’ bij een vogel vervelende gevolgen kan hebben als er niet snel ingegrepen wordt. Helaas worden vogels snel ernstig ziek en is medische hulp dan noodzakelijk. Als uw vogel kou heeft gevat, dan kan zijn conditie snel verslechteren. Heeft uw vogel ook last van stress? Dit versnelt het proces vaak waardoor uw dier nog zieker wordt. 
Kouvatten wordt veroorzaakt door temperatuurschommelingen of tocht. Daarnaast kan uw vogel ook kouvatten als hij besluit te baden terwijl het nog koud is. Let extra goed op de gezondheid van uw vogel als weertypen elkaar snel afwisselen en wanneer uw vogel zich anders gedraagt dan normaal voor hem is. Het is uiteraard belangrijk dat u zorgt voor de juiste leefomstandigheden voor uw vogel. Weet u niet precies hoe u dit moet doen? Lees dan onze tips of vraag uw dierenarts naar advies voor uw specifieke situatie.   

Symptomen kouvatten vogel

Uw vogel voelt zich onprettig en laat dat zien door zich op te rollen en zijn kop tussen zijn veren te stoppen. Daarbij laat hij vaak zijn vleugels hangen. Uw vogel niest veelvuldig waarbij er slijmerige vloeistof uit de snavel komt. Als uw vogel zwakker wordt, kan zijn eetlust verminderen. Zonder medische zorg kan uw vogel overlijden aan de gevolgen van kouvatten.  
 

Kouvatten vogel; wat kunt u zelf doen?

Kouvatten bij vogels wordt veroorzaakt door stress, temperatuurschommelingen, tocht en te koud baden. Zorg daarom altijd voor een plek waar uw vogel zich veilig voelt en waar hij niet op de tocht staat. Als u vermoedt dat uw vogel kou heeft gevat, dan zet u hem apart in een kooi. Verhoog de temperatuur in het hok naar ongeveer 35 graden Celsius. Uw vogel heeft extra zorg en aandacht nodig en moet op krachten komen. Hygiëne is uiteraard van groot belang. Lees wat u kunt doen om uw vogelkooi zo schoon mogelijk te houden. De dierenarts kan u advies geven over voeding, supplementen en eventuele medicijnen. Neem contact op wanneer u zich zorgen maakt.

Kouvatten vogel? Zoek direct dierenarts of dierenkliniek

Heeft uw vogel op de tocht gestaan of kou gevat door temperatuurschommelingen? Twijfel dan niet maar maak een afspraak bij een dierenarts of dierenkliniek. De dierenarts kan uw vogel onderzoeken en eventueel behandelen. Ook kunt u adviezen voor thuis krijgen. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio. 

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering