U bent hier: Klachten bij uw dier Vogels Kruipersziekte

Kruipersziekte

Kruipersziekte; wat is het?

KruipersziekteDe kruipersziekte komt voor bij jonge vogels. Ze verliezen hun straat- en vleugelpennen waardoor ze niet meer kunnen vliegen. Ze kruipen nu over de bodem van de kooi. De kruipersziekte wordt veroorzaakt door een besmettelijk virus. Het virus wordt ook wel het Avipolyomavirus genoemd. Als uw vogel besmet is met dit virus dan kan hij zijn leven lang andere vogels besmetten. Het virus komt in verschillende gradaties voor. Als uw vogel op erg jonge leeftijd besmet wordt dan kan het virus de lever aantasten. Dit kan de dood tot gevolg hebben. In minder ernstige mate zal uw vogel zijn veren verliezen, dit kunnen enkele veren zijn, maar ook erg veel veren. Uw vogel zal niet meer kunnen vliegen en zich over de grond en in het gaas voortbewegen. Uw vogel is verder gezond en kan hier goed mee leven. Vaak is het verlies van veren tijdelijk. De veren kunnen weer terug groeien.

Kruipersziekte; wat kunt u zelf doen?

Uw vogel kan een vaccin krijgen tegen virussen. Dit kunt u bij een dierenarts laten doen. Ook kan een dierenarts u meer informatie geven over het vaccineren van uw vogel. Om de veren van uw vogel goed te verzorgen kunt u badzout van Quiko gebruiken. Dit voegt u toe aan badwater en uw vogel kan heerlijk badderen. Daarnaast kunt u gebruik maken van de jungle shower van Versele Laga. Deze spray verzorgt, hydrateert de veren en de huid van uw vogel. Ook zorgt de shower voor een goede hygiëne van uw vogel.

Kruipersziekte? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Heeft u het vermoeden dat uw vogel de kruipersziekte heeft? En wilt u liever meteen een afspraak maken met een dierenarts bij u in de buurt? Een dierenarts kan uw vogel onderzoeken en vaststellen of uw vogel daadwerkelijk besmet is. Ook kan een dierenarts een behandeling voorstellen en starten. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts