U bent hier: Klachten bij uw dier Vogels Lange nagels vogel

Lange nagels vogel

Lange nagels vogel; wat zijn het?

Lange nagels vogelNormaal gesproken slijten de nagels van uw vogel vanzelf. Gebeurt dit niet, dan kan uw dier last krijgen van te lange nagels. Te lange nagels bij vogels kunnen het gevolg zijn van een verkeerde maat zitstok of bijvoorbeeld een teveel aan bepaalde vitaminen. 
Heeft uw vogel te lange nagels, dan kunnen er problemen ontstaan. Zo kan het dier aan zijn nagels blijven haken en zichzelf verwonden. De lange nagels kunnen ook een gevaar zijn voor soortgenootjes. Dit is bijvoorbeeld het geval tijdens een gevecht. Maar ook als uw mannetjes vogel te lange nagels heeft en een pop wil bevruchten, zitten de lange nagels in de weg. Ze prikken in het lijfje van de pop.
Lange nagels zijn erg onprettig voor uw dier. Als u denkt dat ze te lang zijn, is het dan ook altijd verstandig om actie te ondernemen. Gelukkig kan een dierenarts uw dier heel eenvoudig helpen.

Lange nagels vogel; symptomen van problemen

Als nagels te lang zijn, ziet u dit in de meeste gevallen met het blote oog. U kunt ook het gedrag van uw dier in de gaten houden. Loopt hij anders of moeilijk? Kan hij zich minder makkelijk vastgrijpen aan zijn zitstok? Dit kunnen gevolgen zijn van te lange nagels. Als u een mannetjes vogel met te lange nagels heeft die een pop ‘moet’ bevruchten, kunt u het gedrag van de pop in de gaten houden. Zij verzet zich tegen de bevruchting omdat de lange nagels pijn veroorzaken. Zet het mannetje toch door, dan kunnen er wondjes op het lichaam van de pop ontstaan.

Lange nagels vogel; wat kunt u zelf doen?

Lange nagels worden vaak veroorzaakt door verkeerde leefomstandigheden. U doet er verstandig aan om het verblijf en het dieet van uw vogel goed onder de loep te nemen. Vraag uw dierenarts eventueel om advies.
Als uw vogel te lange nagels heeft, moeten deze geknipt worden. Dit kunt u zelf doen. Het is daarbij uiterst belangrijk dat u alleen in het dode gedeelte van de nagel knipt. Knipt u in het levende gedeelte, dan kan uw vogel flink gaan bloeden. Als u geen ervaring heeft met het knippen van nagels van uw vogel, is een bezoek aan een dierenarts aan te raden. Hij of zij kan u eenvoudig helpen en eventueel voordoen hoe nagels het beste geknipt kunnen worden. 

Lange nagels vogel? Zoek direct dierenarts of dierenkliniek

Heeft uw vogel te lange nagels? Maak dan een afspraak bij een dierenarts of dierenkliniek. De nagels kunnen geknipt worden en u kunt tips krijgen voor thuis. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering