U bent hier: Klachten bij uw dier Vogels Longstuwing vogel

Longstuwing vogel

Longstuwing vogelHeeft u het idee dat uw vogel benauwd is? Spert hij zijn snavel open en maakt hij heftige bewegingen met zijn staart en borst? Dan kan er sprake zijn van longstuwing. Longstuwing wordt ook wel benauwdheid genoemd. Helaas hebben vogels vaak last van longstuwing. Het kan veroorzaakt worden door een verkoudheid of kouvatten, maar ook door een wormeninfectie of de papegaaienziekte. Een vogel met longstuwing kan ineens erg ziek worden. Benauwdheid is dan ook altijd een reden om contact op te nemen met een dierenarts. Hierbij is haast geboden; longstuwing kan snel verergeren en de dood van uw vogel als gevolg hebben.

Longstuwing vogel; symptomen

Als uw vogel het benauwd heeft, merkt u dit vaak snel aan zijn gedrag. Het dier kan moeilijk ademhalen of een hele snelle ademhaling hebben. Daarbij kan hij rochelende of tikkende geluiden maken. Bij ernstige longstuwing krult uw vogel zich vaak op. Hij spert zijn snavel open en maakt heftige bewegingen met zijn staart en borst. Ook kan hij met zijn snavel aan de kooi hangen om lucht te krijgen.

Longstuwing vogel; wat kunt u zelf doen?

Als uw vogel longstuwing heeft, is het van groot belang om meteen contact op te nemen met uw dierenarts. Gelukkig kunt u zelf veel doen om longstuwing te voorkomen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de kans op kouvatten of een verkoudheid zo klein mogelijk is. Dit doet u door de vogelkooi op de juiste plek neer te zetten; het mag er niet te veel tochten of te vochtig zijn. Ook baden bij lage temperaturen moet voorkomen worden. Omdat een wormeninfectie ook longstuwing kan veroorzaken, is het daarnaast van belang om uw vogel regelmatig te ontwormen. Uw dierenarts geeft u graag advies zodat u precies weet hoe u uw vogel zo gezond mogelijk houdt.  

Longstuwing vogel? Zoek direct dierenarts of dierenkliniek

Vermoedt u dat uw vogel last heeft van longstuwing? Twijfel niet maar maak meteen een afspraak bij een dierenarts of dierenkliniek. De oorzaak van de longstuwing kan vastgesteld worden en indien nodig wordt er meteen een behandeling gestart. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.  

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering