U bent hier: Klachten bij uw dier Vogels Luizen bij kippen

Luizen bij kippen

Luizen bij kippen; wat is het?

Luizen bij kippen Kippen kunnen besmet raken met verschillende parasieten: mijten, wormen en luizen. Een parasiet is een beestje dat zichzelf in leven houdt ten koste van uw kip. Op deze pagina vertellen wij u meer over luizen bij kippen. Uw dier kan besmet raken met vederluis en bloedluis. Een luis leeft van het bloed van uw kip of van de eiwitten in de veren. Een besmetting kan erg vervelend zijn voor uw kip. De luizen verspreiden en vermenigvuldigen zich snel. Doet u niets aan een besmetting met luizen? Dan zit uw kip binnen de kortste keren onder de luizen. Dit kan zelfs de dood als gevolg hebben. Uw kip kan besmet raken met luizen via andere kippen die luizen hebben, maar ook via een besmet voorwerp zoals een zitstok of een water- of voerbak. Uw dierenarts kan u adviseren hoe u de luizen zo snel en goed mogelijk kunt bestrijden.

Symptomen van luizen bij kippen

De vederluis veroorzaakt jeuk bij uw kip. Uw kip krabt zichzelf, pikt met zijn snavel in zijn veren en schudt met zijn kop. De veren kunnen hierdoor uitvallen of er grauw uitzien. Ook kunnen er witte schilfers zichtbaar zijn tussen de veren. 
Een besmetting met de bloedluis is in eerste instantie vaak niet goed zichtbaar. De beten van de bloedluis veroorzaken ‘slechts’ kleine bultjes. Toch zijn de gevolgen van deze besmetting vaak ernstiger. De bloedluis kan namelijk andere ziekten overbrengen. Als uw kip veel bloedluizen heeft, raakt het dier vermoeid. De bloedluis zuigt bloed waardoor bloedarmoede ontstaat. Wordt er niet ingegrepen, dan overlijdt uw kip in de meeste gevallen.

Luizen bij kippen; wat kunt u zelf doen?

Luizen bij kippen vragen om een gerichte aanpak. De dierenarts kan u precies vertellen wat u moet doen. Uw kip moet behandeld worden, maar ook het kippenhok. Vooral de bloedluis vestigt zich in alle naden en kieren van het hok. Pakt u bijvoorbeeld de zitstok beet in een hok waar bloedluis zit, dan is de kans groot dat u ‘spikkeltjes’ bloed op uw handen heeft als u de stok los laat. Neem altijd contact op met een dierenarts om de conditie van uw kippen te bespreken.

Luizen bij kippen? Zoek direct dierenarts of dierenkliniek

Hebben uw kippen last van luizen en maakt u zich zorgen over de gezondheid van uw dieren? Twijfel dan niet maar neem contact op met een dierenarts of dierenkliniek. De dierenarts kan u de juiste behandeling bieden en vertellen wat u moet doen om de luizen effectief te bestrijden. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering