U bent hier: Klachten bij uw dier Vogels Ornithose vogel

Ornithose vogel

Ornithose vogelOrnithose staat beter bekend als de vogelziekte. Het virus wordt vaak verward met de papegaaienziekte en zelfs met de fatale vogelgriep omdat de symptomen sterk op elkaar lijken. Alle vogels kunnen ornithose krijgen. Soms is een vogel alleen drager van het virus. Hij wordt dan niet ziek, maar kan wel anderen besmetten. Ook u kunt ornithose krijgen. De ziekte is namelijk een zogenoemde zoönose. Dit betekent dat mensen ook ziek kunnen worden door contact met een besmette vogel of voorwerpen waarmee het dier in aanraking is geweest. Als uw vogel ornithose heeft, kan het wel 42 duren voordat uw dier daadwerkelijk ziek wordt.

Ornithose vogel symptomen

Als uw vogel alleen drager is van ornithose, dan wordt hij niet ziek en vertoont hij dus ook geen symptomen. Dit is natuurlijk erg verraderlijk omdat hij wel anderen kan besmetten. Als uw vogel wel ziek wordt door het virus, dan krult hij zich in de meeste gevallen op tot een bolletje. Hij kan last krijgen van ontstoken ogen, verminderde eetlust, waterige ontlasting of diarree en een ‘loopneus’. Ook kan uw vogel zijn veren opzetten.

Ornithose vogel; wat kunt u zelf doen?

Als uw vogel ornithose heeft, dan moet u hem direct apart zetten. Een dierenarts kan antibiotica voorschrijven. Het is belangrijk om het verblijf van uw vogel goed te ontsmetten. Draag hierbij handschoenen zodat u geen ornithose krijgt. Vergeet ook niet om de voederbakjes, drinkflesjes en eventuele speeltjes van uw vogel te ontsmetten.

Ornithose vogel? Zoek direct dierenarts of dierenkliniek

Denkt u dat uw vogel ornithose heeft? Neem dan snel contact op met een dierenarts of dierenkliniek en vraag om advies. De dierenarts kan uw vogel onderzoeken en een behandeling starten. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering