U bent hier: Klachten bij uw dier Vogels Papegaaienziekte

Papegaaienziekte

Papegaaienziekte; wat is het?

PapegaaienziektePapegaaienziekte wordt ook wel psittacose genoemd. De naam van deze ziekte is enigszins misleidend omdat alle vogels besmet kunnen raken met papegaaienziekte. Uw vogel kan op twee manieren besmet raken; indirect en direct. We spreken van een indirecte besmetting als uw vogel ziek wordt na aanraking van een voorwerp (drink- of etensbak bijvoorbeeld) waar een andere besmette vogel eerder gebruik van maakte. Komt uw vogel rechtstreeks in contact met een besmette vogel en wordt hij vervolgens ziek, dan spreken we van een directe besmetting.

Papegaaienziekte wordt veroorzaakt door een bacterie. Als uw vogel besmet is, kan het soms wel tot 45 dagen duren voordat uw vogel echt ziek wordt. Een aanraking met de bacterie wil overigens niet zeggen dat uw vogel daadwerkelijk ziek wordt. Hij kan ook drager worden en de ziekte zo overdragen aan andere vogels. Een besmetting met papegaaienziekte is altijd reden om contact op te nemen met een dierenarts of dierenkliniek.

Let op: ook u kunt ziek worden als uw vogel besmet is met papegaaienziekte. U kunt verkouden worden, last krijgen van koorts, koude rillingen, hoofd- en spierpijn. Neem altijd contact op met uw huisarts als uw vogel papegaaienziekte heeft en u zich niet goed voelt.

Symptomen papegaaienziekte

Als uw vogel papegaaienziekte heeft, dan zit hij vaak ineen gedoken. Hij krult zich op tot een bolletje en blijft zo zitten. Vaak zet hij daarbij zijn veren op. Diarree is ook een symptoom van papegaaienziekte. Vaak zijn de veren aan de staart en achterkant van uw vogel vies door de diarree. Een ‘loopneus’, benauwdheid en ontstoken ogen kunnen daarnaast gevolgen zijn van papegaaienziekte.

Papegaaienziekte; wat kunt u zelf doen?

Als uw vogel papegaaienziekte heeft, kan hij andere vogels en mensen besmetten. Zet uw vogel daarom altijd apart. Neem vervolgens contact op met uw dierenarts of dierenkliniek voor het juiste advies en een geschikte behandeling.

Papegaaienziekte? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Heeft u het vermoeden dat uw vogel besmet is met papegaaienziekte? En wilt u liever meteen een afspraak maken met een dierenarts of dierenkliniek bij u in de buurt? Een dierenarts kan uw vogel onderzoeken en vaststellen of hij de papegaaienziekte heeft. Vervolgens kan er antibiotica voorgeschreven worden. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering