U bent hier: Klachten bij uw dier Vogels Pipziekte vogel

Pipziekte vogel

Pipziekte vogel; wat is het?

Pipziekte vogelAls uw vogel de pipziekte heeft, dan heeft hij last van een ontstoken vetklier. De vetklier van uw vogel zit aan het begin van de staart. Deze klier produceert vet die door een kleine opening naar buiten komt. Dit vet is noodzakelijk voor een gezond verendek. Het zorgt ervoor dat de veren soepel blijven en hun kleur houden, maar ook dat de veren water afstoten. Bij de pipziekte raakt de vetklier verstopt terwijl de vetproductie gewoon doorgaat. Het vet hoopt zich op in het lichaam van uw vogel. Dit kan grote druk op de darmen veroorzaken. Uw vogel kan hierdoor zijn ontlasting niet meer kwijt en er ontstaat verstopping. Helaas komt de pipziekte vaak voor. Niet alle soorten vogels hebben overigens een vetklier. Papegaaien hebben bijvoorbeeld speciale donsveren die de functie van de vetklieren vervullen.

Pipziekte vogel; symptomen

Bij de pipziekte hoopt vet zich op in het lichaam van uw vogel. U kunt dit herkennen aan een bult ter hoogte van de staartaanzet. Omdat er vaak ook sprake is van verstopping, heeft uw vogel minder ontlasting. Hij kan ‘ontlastende bewegingen’ maken waarbij geen ontlasting vrij komt. Uw vogel voelt zich vaak ongemakkelijk en gedraagt zich onrustig. Als uw vogel zich erg ongemakkelijk voelt, kan hij zich opkrullen tot een bolletje en in een hoekje gaan zitten.

Pipziekte vogel; wat kunt u zelf doen?

Wat belangrijk is om te weten, is dat de pipziekte vooral voorkomt bij vogels die te weinig ruimte hebben om te vliegen. Ook als uw dier niet regelmatig kan baden, is de kans op een ontstoken vetklier groter. Houd hier rekening mee en geef uw vogel de ruimte die hij nodig heeft. Zorg daarnaast voor een plek waar hij lekker kan badderen. Let op dat dit niet gebeurt bij te lage temperaturen. Hierdoor kan uw vogel kouvatten en een verkoudheid oplopen. 
Heeft uw vogel de pipziekte? Dan kan dit vaak eenvoudig genezen worden met behulp van een zalf. Vraag uw dierenarts om advies.

Pipziekte vogel? Zoek direct dierenarts of dierenkliniek

Als u pipziekte bij uw vogel vermoedt, is het altijd aan te raden om contact op te nemen met een dierenarts of dierenkliniek. In sommige gevallen moet uw vogel onderzocht worden. Vaak krijgt u een zalfje mee waarmee u uw vogel zelf kunt behandelen. Omdat de pipziekte voor (ernstige) verstopping kan zorgen, is het belangrijk om snel te handelen. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering