U bent hier: Klachten bij uw dier Vogels Polyomavirus vogel

Polyomavirus vogel

Polyomavirus vogel; wat is het?

Polyomavirus vogelHet Polyomavirus kan alle vogelsoorten treffen. Toch zijn vooral kromsnavels (papegaaien en papegaaiachtigen) hier vatbaar voor. Hoe het Polyomavirus precies tot stand komt, is nog niet helemaal duidelijk. Zeker is dat uw vogel via een andere vogel besmet kan raken, vooral via ontlasting. Ook kan indirect contact, via besmette voorwerpen zoals een waterbak, het virus overbrengen. Dat babyvogels besmet kunnen worden via hun moeder, is nog niet bewezen. Datzelfde geldt voor het vermoeden dat dit virus via de lucht overgedragen wordt. 
Wat voorop staat, is dat het Polyomavirus besmettelijk is en actie vraagt van u als vogelhouder. Uw vogel kan helaas ook alleen drager van het virus zijn en daarmee andere vogels besmetten. U kunt een test door de dierenarts laten doen waarmee het Polyomavirus aangetoond kan worden. Laat dit altijd doen voordat u een vogel aanschaft. Het Polyomavirus is niet te genezen, uw vogel zal na besmetting waarschijnlijk aan de ziekte overlijden.

Polyomavirus vogel symptomen

Symptomen die veel voorkomen bij het Polyomavirus zijn braken, diarree, een verminderde eetlust en vermagering. Ook kan lusteloosheid voorkomen. Daarbij kan zich vocht ophopen in de buik van uw vogel en kunnen onderhuidse bloedingen ontstaan. Soms laat uw vogel geen symptomen zien en overlijdt hij plotseling. 

Polyomavirus vogel; wat kunt u zelf doen?

Als uw vogel eenmaal het Polyomavirus heeft, kunt u nog maar weinig doen voor uw dier. Neem altijd contact op met een dierenarts en voorkom dat uw vogel andere vogels besmet door hem apart te zetten. Uw dierenarts kan u vertellen wat vervolgens verstandig is. 
Helaas bestaat er (nog) geen vaccinatie voor het Polyomavirus. U kunt uw vogel wel laten controleren op de aanwezigheid van de ziekte. Uw dierenarts kan met een soort strookje langs de cloaca van uw vogel strijken om het virus vast te stellen. Schaft u een nieuwe vogel aan? Vraag dan altijd naar een gezondheidsverklaring van de dierenarts. Zo weet u zeker dat uw vogel niet al besmet is met het Polyomavirus.

Polyomavirus vogel? Zoek direct dierenarts of dierenkliniek

Heeft uw vogel het Polyomavirus of vermoedt u een besmetting? Twijfel dan niet maar neem meteen contact op met een dierenarts of dierenkliniek. De dierenarts kan de aanwezigheid van het virus vaststellen en met u bespreken wat de mogelijkheden zijn. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering