U bent hier: Klachten bij uw dier Vogels Psittacose

Psittacose

Psittacose (papegaaienziekte)

PsittacosePsittacose is een vogelziekte die beter bekend staat als papegaaienziekte. Anders dan de naam papegaaienziekte doet vermoeden, kan psittacose bij alle vogelsoorten voorkomen. Psittacose wordt vaak verward met ornithose of de vogelziekte. Psittacose wordt veroorzaakt door een bacterie. De ziekte kan overgedragen worden door direct contact met andere besmette vogels of indirect contact met besmette voorwerpen (bijvoorbeeld water- of voerbak) in de vogelkooi of de volière. Ook mensen kunnen besmet raken. We spreken dan over een zoönose. Let hier op als u een vogel heeft met psittacose. Informeer eventueel bij uw huisarts waar u precies op moet letten. Als uw vogel besmet is, hoeft hij overigens niet ziek te worden. Hij kan ook drager worden en dan wel andere vogels en mensen besmetten. Na besmetting kan het 42 dagen duren voordat een vogel daadwerkelijk ziek wordt.

Symptomen psittacose bij de vogel

Als uw vogel ziek wordt, krult hij zich vaak op tot een bolletje. Hij kan daarbij zijn veren opzetten. Symptomen van psittacose zijn diarree, waterige ontlasting, loopneus en ontstoken ogen. Daarnaast komt ook een verminderde eetlust voor.

Wat kunt u zelf doen tegen psittacose bij uw vogel?

Psittacose kan zich snel verspreiden. Is uw vogel besmet? Zet hem dan altijd apart. Omdat de ziekte ook overgedragen kan worden via besmette voorwerpen in de volière of de vogelkooi, is hygiëne van groot belang. Zo kan verdere verspreiding eventueel voorkomen worden. Tips voor de hygiëne in uw volière of vogelkooi leest u hier. 
Neem altijd contact op met een dierenarts voor advies en een eventuele behandeling van uw vogel.

Heeft uw vogel last van psittacose? Zoek direct dierenarts of dierenkliniek

Denkt u dat uw vogel psittacose heeft? Twijfel dan niet maar neem contact op met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan de ziekte vaststellen en een behandeling adviseren. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek in uw regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering