U bent hier: Klachten bij uw dier Vogels Reo-virus vogel

Reo-virus vogel

Reo-virus vogel; wat is het?

Reo-virusAls uw vogel het reo-virus heeft, is er helaas niets meer dat u voor uw dier kunt doen. Het virus tast namelijk de milt en lever van uw vogel aan en heeft een snel verloop. Vaak worden vogels binnen een dag ziek. Het reo-virus komt vooral voor bij grote Australische parkieten. De symptomen van het virus lijken erg op die van de papegaaienziekte. De twee ziekten worden dan ook vaak met elkaar verward. Helaas werkt de medicatie die tegen de papegaaienziekte gegeven wordt niet tegen het reo-virus. 
Het reo-virus wordt overgedragen via de ontlasting van een besmette vogel. Heeft u meerdere vogels en is één van de dieren besmet met het virus, dan kan hij de ziekte dus makkelijk overdragen en ook andere vogels besmetten. Of uw vogel het reo-virus heeft, kan alleen na het overlijden van uw dier vastgesteld worden.

Symptomen Reo-virus vogel

Als uw vogel besmet is met het reo-virus, wordt hij vaak binnen een dag ziek. Het dier stopt met eten en krijgt diarree. Deze diarree heeft een groene kleur en kan gepaard gaan met bloed. Als uw vogel zich ziek voelt, is de kans groot dat hij zich opkrult en in een hoekje gaat zitten. Uw dier maakt een lusteloze indruk en vermagert snel. Helaas kan het reo-virus niet genezen worden. Uw vogel overlijdt vaak binnen enkele dagen.

Reo-virus vogel; wat kunt u zelf doen?

U kunt helaas niets meer voor uw vogel doen als hij het reo-virus heeft. Wel kunt u voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt. Vermoedt u het reo-virus? Zet de zieke vogel dan meteen apart als u meerdere vogels heeft. Het is van groot belang om de vogelkooi grondig te reinigen en ontsmetten omdat het virus wordt overgedragen via ontlasting. Tips voor het schoonmaken en -houden van een vogelkooi of volière vindt u hier. 

Natuurlijk wilt u uw zieke vogel een lijdensweg besparen. Overleg met uw dierenarts wat u het beste kunt doen.

Reo-virus vogel? Zoek direct dierenarts of dierenkliniek

Als u het vermoeden heeft dat uw vogel besmet is met het reo-virus, dan moet u altijd contact opnemen met een dierenarts of dierenkliniek. Hoewel u niets meer voor het dier kunt doen, is het uiterst belangrijk om verdere verspreiding te voorkomen. Handel daarom snel. Uw dierenarts kan u ook vertellen wat u het beste voor uw zieke vogel kunt doen. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering