U bent hier: Klachten bij uw dier Vogels Teken vogel

Teken vogel

Teken vogel; wat zijn het?

Teken vogelTeken zijn kleine spinachtige diertjes met maar liefst acht poten. Ze behoren tot de parasieten. Dit betekent dat ze leven ten koste van uw vogel. De teken leven namelijk van het bloed van andere dieren, zo ook van uw vogel. In Nederland komen verschillende soorten teken voor. Een teek laat zich vanaf een struik, tak of boom op zijn gastheer vallen. Elke teek graaft zich met zijn kop in de huid van zijn gastheer. Dit kan uw vogel zijn. Daar zuigt de teek zich vol met bloed. Als de teek vol zit dan laat hij zich los en gaat hij al het bloed verteren. Vervolgens zoekt de teek weer een nieuwe gastheer. Een teek kan ziekten met zich meebrengen. Er is niet veel bekend over ziekten bij vogels die overgebracht worden door een teek.

Teken vogel; wat kunt u zelf doen?

Natuurlijk kunt een tekenbeet beter voorkomen dan genezen. U kunt uw vogel daarvoor behandelen. Zo kunt u de spray van exner Petguard gebruiken. De spray is onschadelijk voor vogels. Hij beschermt uw vogel tegen teken, luizen, vlooien en mijten. Daarnaast kan het zijn dat uw vogel al wel een teek heeft. U zult de teek moeten verwijderen. Dit kunt u doen met behulp van de tekenhaak van O Tom.

Teken vogel? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Ziet u donkere bolletjes tussen de veren van uw vogel? Vermoedt u dat dit teken zijn en wilt u hiervoor een afspraak maken met een dierenarts bij u in de buurt? Een dierenarts kan u helpen bij het verwijderen van de teek. Ook kan een dierenarts u informeren over de problemen die teken veroorzaken en hoe u het beste een nieuwe tekenbeet kunt voorkomen. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts