U bent hier: Klachten bij uw dier Vogels Vederluis vogel

Vederluis vogel

Vederluis vogelZoals de naam al duidelijk maakt, leeft de vederluis tussen de veren van uw vogel. Hoewel de vederluis voor veel overlast kan zorgen, kunnen de luizen gelukkig eenvoudig bestreden worden. Ook een besmetting kunt u makkelijk herkennen. U kunt de vederluis namelijk met het blote oog zien; de luizen zijn rood/bruin van kleur en gemiddeld 1 tot 2 millimeter ‘groot’. U ziet de luizen tussen de veren van uw vogel waar zij zich snel kunnen verplaatsen. Ook kan de vederluis makkelijk ‘overspringen’ naar andere vogels. Heeft u meerdere vogels, dan is de kans groot dat zij allemaal besmet zijn en dus behandeld moeten worden. 

Naast vederluis kan uw vogel ook besmet raken met schurftmijt of bloedluis. Een gerichte behandeling is altijd noodzakelijk. Vraag uw dierenarts om advies.

Vederluis vogel; symptomen

Heeft uw vogel vederluis? Dan ziet u rood/bruine stipjes tussen de veren van uw dier. De vederluis kan voor veel overlast zorgen. Zo kunnen veren uitvallen en kunnen er gaten in de veren ontstaan. Omdat uw vogel vaak jeuk heeft, pikt het dier in zijn veren of schuurt hij zijn lichaam langs bepaalde voorwerpen. Ook hierdoor kunnen kale plekken ontstaan.

Vederluis vogel; wat kunt u zelf doen?

Vederluis is erg vervelend, maar kan goed behandeld worden. Uw dierenarts kan u een middel voorschrijven waarmee u uw vogel kunt inspuiten. Spray de vleugels, staartaanzet en de achterkant van de kop van uw vogel in. Zorg er ook voor dat de leefomgeving van uw vogel goed ontsmet wordt. Omdat de eitjes van de vederluis niet altijd dood gaan van één behandeling, kan het nodig zijn om de behandeling te herhalen. Uw dierenarts kan de ernst van de besmetting vaststellen en aan de hand daarvan een goed advies geven.

Vederluis vogel? Zoek direct dierenarts of dierenkliniek

Denkt u dat uw vogel last heeft van vederluis? Twijfel dan niet maar neem contact op met een dierenarts of dierenkliniek om een afspraak te maken. De dierenarts kan uw vogel beoordelen en advies geven over de behandeling. Ook krijgt u tips om verdere verspreiding te voorkomen. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering