U bent hier: Klachten bij uw dier Vogels Vedermijt

Vedermijt

Vedermijt; wat is het?

VedermijtVedermijt wordt ook wel Menacanthus stramineus genoemd. De vedermijt is een beestje die de veren van een vogel beschadigt. Dit doet de vedermijt in de schacht van de veren. De vedermijt is vooral ’s nachts actief. Het beestje veroorzaakt jeuk, irritatie en stress bij uw vogel. Het gevolg? Uw vogel kan hierdoor zijn veren uittrekken. Hierdoor kan de vedermijt in de schacht kruipen waardoor ook de nieuwe veren beschadigd raken. Zodra de nieuwe veren zich ontvouwen, ziet u dat ze beschadigd zijn. Ze zijn ‘aangevreten’ door de vedermijt. Door deze beschadiging kan de veer niet meer gladgestreken worden. Ook kan uw vogel, door het uittrekken van veren, last krijgen van ontstoken veerzakjes.

Symptomen vedermijt

Waar u vedermijt het beste aan kunt herkennen, zijn de veren van uw vogel. Trekt uw vogel zijn veren uit of ziet u dat er ‘gaten’ inzitten, dan kan uw dier besmet zijn met vedermijt. Houd ook de veerzakjes van uw vogel in de gaten. Let op: een lichte besmetting met vedermijt hoeft geen symptomen te geven.            

Vedermijt; wat kunt u zelf doen?

U kunt een besmetting met vedermijt voorkomen door uw vogel op tijd te behandelen met een kuur tegen deze mijt en andere parasieten. Uw dierenarts kan u eventueel adviseren welke kuur, bijvoorbeeld een spray, u het beste kunt gebruiken. Vermoedt u dat uw vogel besmet is? Maak dan een afspraak met een dierenarts en neem enkele veren mee. Probeer veren te pakken die uw vogel net heeft uitgetrokken en doe deze meteen in een plastic zakje. Het heeft geen zin om veren van de bodem van de kooi of volière te pakken, omdat hier geen vedermijt op blijft zitten. Is er vedermijt bij uw vogel vastgesteld? Behandel dan niet alleen uw dier, maar ook zijn leefomgeving. U kunt het hok van uw vogel het beste helemaal ontsmetten. 

Vedermijt? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Heeft u het vermoeden dat uw vogel besmet is met vedermijt? En wilt u liever meteen een afspraak maken met een dierenarts bij u in de buurt? Een dierenarts kan aan de hand van een veer onderzoeken of uw vogel besmet is met de mijt. Hierna kan de dierenarts een behandeling voorstellen. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de buurt.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering