U bent hier: Klachten bij uw dier Vogels Veren plukken

Veren plukken

Veren plukken; wat is het?

Veren plukkenVogels kunnen zelf hun veren plukken. Veren plukken is een vorm van gestoord gedrag. Uw vogel heeft een reden voor het veren plukken. Het verzorgen van zijn veren is voor uw vogel natuurlijk gedrag. Hij zal dit doen als hij zich veilig en goed voelt. Het verzorgen van de veren zal uw vogel ook een veilig en goed gevoel geven. Als uw vogels zich op deze momenten niet goed voelt zal hij steeds enthousiaster zijn veren gaan verzorgen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat de veren afbreken of loslaten. Uw vogel kan zijn veren overmatig verzorgen doordat hij zich bijvoorbeeld verveelt of zich eenzaam voelt. Uw vogel probeert door het veren plukken wel aandacht te krijgen. Ook kan het kortwieken van uw vogel aanleiding zijn voor het veren plukken. De afgeknipte veren laten punten achter, die in de vleugels van uw vogel kunnen prikken. Uw vogel wil de irritatie tegen gaan door zijn veren te plukken. Ook kan irritatie van de huid van uw vogel de oorzaak van het veren plukken zijn. De huid kan geïrriteerd raken door een verwonding maar ook door verkeerde of slechte voeding.

Veren plukken; wat kunt u zelf doen?

Als uw vogel begint met het veren plukken wilt u natuurlijk dat hij er snel mee ophoudt. Zo voorkomt u dat het een gewoonte bezigheid gaat worden. Om de veren en de huid van uw vogel goed te verzorgen kunt u gebruik maken van de Jungle Shower van Versele Laga. Hiermee bevochtigt, reinigt en verzorgt u de veren en de huid van uw vogel met aloë vera. Ook kan het zijn dat uw vogel zich verveelt. U kunt hem dan de vogel basketbal aanbieden. Dit is een echte uitdaging voor uw vogel.

Veren plukken? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Wordt uw vogel langzaam kaal en verzorgt hij zich wel heel veel? Dan is hij aan het veren plukken. Om achter de oorzaak van het veren plukken te komen kunt u een afspraak maken met een dierenarts bij u in de buurt. Een dierenarts kan advies geven op het gebied van voeding en verzorging van uw vogel. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts