U bent hier: Klachten bij uw dier Vogels Verkoudheid bij kippen

Verkoudheid bij kippen

Verkoudheid bij kippen; wat is het?

Verkoudheid bij kippenVerkoudheid bij kippen wordt vaak veroorzaakt door tocht, een natte of vochtige bodem of verkeerd klimaat in het hok, verkeerde voeding of vervuild water. Daarnaast kan uw kip een verkoudheid oplopen via andere besmette kippen. Heeft uw kip stress of een andere ziekte en dus een verminderde weerstand, dan is uw kip gevoeliger voor een verkoudheid. 
Als uw kip verkouden is, dan is het belangrijk dat de verkoudheid snel verholpen wordt. Kippen besmetten elkaar namelijk snel en zij kunnen erg ziek worden van een verkoudheid. Neem dan ook meteen contact op met een dierenarts.

Symptomen verkoudheid bij kippen

Als een kip verkouden is en zich niet goed voelt, gedraagt zij zich anders. De kans is groot dat uw kip zichzelf klein maakt en daarbij haar veren op zet. Ook kan het dier lusteloos ogen en koud aanvoelen. Een verkouden kip niest veelvuldig waarbij slijmerige vloeistof vrij komt. Als het neusvocht zich mengt met stof uit de omgeving kan er een verstopping ontstaan. Snot hoopt zich op waardoor het hoofd van uw kip opzwelt en de ogen kunnen uitpuilen. Ook hoesten met een rochelend geluid is een teken van verkoudheid. 

Verkoudheid bij kippen; wat kunt u zelf doen?

Zorg voor een goed leefklimaat voor uw kip. Het hok moet schoon zijn en niet te vochtig of op de tocht staan. Zorg er altijd voor dat uw kip een plek heeft waar zij kan schuilen en waar zij zich veilig voelt zodat er geen stress ontstaat. Ook de voeding is van groot belang, Zorg voor een uitgebalanceerd dieet waarbij uw kip alle voedingsstoffen binnen krijgt. Vraag uw dierenarts naar de juiste soort voeding voor uw kip.

Verkoudheid bij kippen? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Denkt u dat uw kip verkouden is? Of maakt u zich zorgen over de gezondheid van uw kip? Twijfel niet maar maak een afspraak met een dierenarts of dierenkliniek. De dierenarts kan uw kip onderzoeken en een eventuele verkoudheid vaststellen. De behandeling wordt daarna met u besproken. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering