U bent hier: Klachten bij uw dier Vogels Verkoudheid vogel

Verkoudheid vogel

Verkoudheid vogelEen verkoudheid bij de vogel ontstaat in de meeste gevallen doordat het dier kouvat. En kouvatten kan uw vogel al heel snel. Zo kan de kooi bijvoorbeeld op de tocht staan, maar het kan ook te vochtig in het verblijf zijn. Daarnaast is de kans op kouvatten groot als uw vogel baadt als de temperatuur in bijvoorbeeld de volière erg laag is. 

Een verkoudheid heeft uw vogel dus snel te ‘pakken’. Uw dier loopt hier nog meer risico op als hij last heeft van stress. De weerstand van uw vogel is hierdoor namelijk lager. Als er sprake is van een verkoudheid, kan het dier last krijgen van benauwdheid. Is uw vogel benauwd? Dan is het belangrijk om meteen contact op te nemen met een dierenarts. De conditie van het dier kan namelijk snel verslechteren en uw vogel kan erg ziek worden of zelfs overlijden. Wees daarom altijd alert en grijp meteen in als u zich zorgen maakt over de gezondheid van uw vogel.  

Verkoudheid vogel; symptomen

Als uw vogel last heeft van een verkoudheid, dan merkt u dit vaak snel aan zijn gedrag. Uw dier kan ‘in elkaar kruipen’, laat zijn vleugels hangen en zit vaak lusteloos in een hoekje. Ook kan de vogel slijm verliezen uit de snavel, het benauwd hebben en bijvoorbeeld niezen.

Verkoudheid vogel; wat kunt u zelf doen?

Omdat een verkoudheid vaak veroorzaakt wordt door temperatuurverschillen (bijvoorbeeld bij baden), tocht of vocht, is het belangrijk dat u hier rekening mee houdt. Zet de vogelkooi op een goede plek neer waar de temperatuur constant is en laat uw vogel niet baden als het te koud is. Maak het verblijf ook regelmatig goed schoon. Uw dierenarts kan u extra tips geven. 
Is uw vogel verkouden? Zet hem dan apart in een kooi waar de temperatuur rond de 35 graden Celcius is. Uw vogel hoeft zichzelf dan niet warm te houden en houdt meer energie over voor zijn herstel. Vaak heeft het dier ook extra suikers nodig. Zoekdierenarts.nl raadt u aan om altijd een dierenarts te raadplegen bij een verkoudheid.

Verkoudheid vogel? Zoek direct dierenarts of dierenkliniek

Denkt u dat uw vogel verkouden is? Twijfel niet maar neem contact op met een dierenarts of dierenkliniek. Uw vogel kan onderzocht én behandeld worden. U kunt daarnaast diverse tips krijgen om het uw vogel thuis zo prettig mogelijk te maken. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering