U bent hier: Klachten bij uw dier Vogels Verstopping vogel

Verstopping vogel

Verstopping vogelAls vogel eigenaar weet u misschien al dat uw vogel last kan hebben van verstopping. Verstopping, ook wel constipatie genoemd, wordt vaak veroorzaakt door een verkeerd dieet. Zo kan uw vogel te veel ‘stoppende’ zaden in zijn dieet hebben waardoor hij zijn ontlasting niet goed kwijt kan. Voorbeelden van deze zaden zijn ei-voer en blauwmaanzaad. Om uw vogel van het juiste dieet te voorzien, zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Zorg er bijvoorbeeld altijd voor dat u speciaal voer koopt voor het soort vogel dat u heeft en stem dit op de specifieke behoeften van het dier af. Houd daarbij ook rekening met de leeftijd van uw vogel. Uw dierenarts kan u hierbij adviseren. De juiste voeding én hoeveelheid verminderen de kans op verstopping. Ook is de kans kleiner dat uw vogel last krijgt van diarree of waterige ontlasting.

Uw vogel kan ook last krijgen van verstopping als er te veel druk op de darmen ontstaat. Dit kan veroorzaakt worden door een verstopte vetklier.

Verstopping vogel; symptomen

U merkt misschien dat uw vogel minder ontlasting heeft. Ook kan uw dier ‘ontlastende bewegingen’ maken waarbij geen ontlasting vrij komt. Daarnaast ‘wipt’ de vogel onrustig heen en weer. Als er sprake is van ernstige verstopping, is de kans groot dat uw vogel zich opkrult tot een bolletje. Hij laat daarbij zijn vleugels hangen en maakt een lusteloze indruk.

Verstopping vogel; wat kunt u zelf doen?

De juiste voeding is erg belangrijk voor de gezondheid van uw vogel. Hiermee kan verstopping voorkomen worden. Weet u niet goed waar u rekening mee moet houden? Vraag dan een dierenarts om advies. Houd u altijd aan dit advies en overschrijd de aanbevolen hoeveelheid voedsel niet. U kunt uw vogel eventueel voedingssupplementen geven.
Heeft uw vogel al last van verstopping? Dan dient u direct te stoppen met het voeren van ei-voer en blauwmaanzaad. U kunt het dier extra groenvoer geven omdat dit laxerend werkt. Zorg daarnaast altijd voor voldoende vers drinkwater. Water kan de ontlasting verdunnen waardoor uw vogel het makkelijker kwijt raakt. Let op; geef nooit heel koud water aan uw vogel. Hier kan uw dier niet goed tegen.

Verstopping vogel? Zoek direct dierenarts of dierenkliniek

Heeft uw vogel last van verstopping en maakt u zich zorgen? Neem dan contact op met een dierenarts of dierenkliniek voor een afspraak. De dierenarts kan de oorzaak vaststellen en deze eventueel behandelen. Daarbij kan de dierenarts voedingsadvies geven voor uw vogel. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering