U bent hier: Klachten bij uw dier Vogels Vogel in de rui

Vogel in de rui

Vogel in de ruiAls een vogel in de rui is, wordt zijn hele verendek ‘vervangen’. Zowel de pennen als de dekveren worden vernieuwd. Elke vogel komt in de rui. Meestal is dit één of tweemaal per jaar. De ruiperiode wordt in gang gezet door temperatuurschommelingen. Vaak is dit in de lente of de herfst. Een vogel kan ook in de rui komen als hij last heeft van stress. 

Tijdens de rui moet de stofwisseling van uw vogel extra hard werken. Uw dier is tijdens deze periode gevoeliger voor ziekten en heeft extra energie nodig. Houd hier zo veel mogelijk rekening mee. U kunt uw vogel wat extra aandacht geven in de vorm van een nieuw speeltje of knabbelstaafje of bijvoorbeeld kiezen voor voedingssupplementen. Natuurlijk is ook de hygiëne in het verblijf van de vogel van groot belang. Als de leefomstandigheden van uw vogel niet optimaal zijn (geweest), dan kunnen er problemen ontstaan tijdens de rui.

Vogel in de rui; symptomen van problemen

Een vogel in de rui kan problemen krijgen. Vaak worden deze problemen veroorzaakt door schommelende leefomstandigheden. Zo kan de ruiperiode heel lang duren (langer dan zeven weken), maar de rui kan ook onvolledig zijn. In het laatste geval groeien de veren niet mooi of volledig terug met alle gevolgen van dien. Er kunnen zelfs kale plekken in het verendek van uw vogel ontstaan.

Vogel in de rui; wat kunt u zelf doen tegen rui problemen?

Zorg ervoor dat uw vogel het hele jaar de juiste voeding en verzorging krijgt. Tijdens de ruiperiode zorgt u voor zo min mogelijk stress en geeft u extra vitaminen en mineralen in de vorm van voedingssupplementen. Daarnaast moet uw vogel dagelijks kunnen baden in schoon water. Heeft u meer tips en adviezen nodig? Vraag dan een dierenarts om informatie.

Problemen met een vogel in de rui? Zoek direct dierenarts of dierenkliniek

Merkt u dat uw vogel problemen heeft tijdens de rui? Twijfel niet maar neem contact op met een dierenarts of dierenkliniek. De dierenarts kan u advies geven, maar ook ingrijpen als er problemen ontstaan tijdens de rui. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering